Γιορν Λίερ Χορστ: Οι ιστορίες μου είναι βγαλμένες από τη ζωή

578
Jørn Lier Horst

Τι συμβαίνει όταν ένας αστυνομικός επιθεωρητής αποφασίζει να περάσει την εμπειρία του στο χαρτί και να γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα; Ο Γιορν Λίερ Χορστ, εκτός από τη φαντασία του, χρησιμοποιεί την εμπειρία του και τα βιβλία του κερδίζουν το κοινό.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη

Σκοτεινοί δολοφόνοι, μυστηριώδεις υποθέσεις, ικανοί ντετέκτιβ παίρνουν σάρκα και οστά από την πένα ενός ανθρώπου που γνωρίζει το έγκλημα πολύ καλά και κερδίζει φανατικούς αναγνώστες. Ο Νορβηγός Γιορν Λίερ Χορστ, συγγραφέας του βιβλίου «Έγκλημα στα Φιόρδ», εκτός από τη φαντασία του, χρησιμοποιεί την εμπειρία του. Ίσως αυτό να είναι που του χάρισε τόσα βραβεία και κάνει τα βιβλία του best-sellers σε όλο τον κόσμο. Τον συνάντησα λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του για να μιλήσουμε γι’ αυτό.

24_25f02

Η καρφίτσα σε σχήμα χειροπέδων στο πέτο του και το ερευνητικό του βλέμμα υποδήλωναν την ιδιότητα που είχε πριν γίνει συγγραφέας.

– Το βιβλίο σας «Έγκλημα στα Φιόρδ» γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Φανταζόσασταν πως σε ένα τόσο μακρινό μέρος για εσάς θα είχατε θαυμαστές να επισκεφτείτε;

– Στην Ελλάδα έρχομαι για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια. Τα τελευταία χρόνια δεν ταξιδεύω ως τουρίστας. Ταξιδεύω μόνο ως συγγραφέας. Είναι πραγματικά περίεργο για μένα. Ζω σε ένα από τα πιο κρύα και σκοτεινά μέρη του κόσμου. Γράφω τα βιβλία μου ολομόναχος σε ένα πολύ μικρό γραφείο. Και είναι πραγματικά παράξενο και συναρπαστικό που αυτά τα βιβλία ταξιδεύουν έξω από το γραφείο μου, έξω από τη χώρα μου, σε τόσο μακρινά μέρη σαν την Ελλάδα. Το βιβλίο μου έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Είναι συναρπαστική εμπειρία να ταξιδεύω σε όλον τον κόσμο για να γνωρίσω τους αναγνώστες μου και παράλληλα περίεργο συναίσθημα να γράφεις κάτι και να μεταφέρεται σε τόσες χώρες. Είναι σαν να ρίχνεις μια σταγόνα σε ήρεμα νερά και να προκαλείται μια τρικυμία.

– Στη Νορβηγία το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι πολύ δημοφιλές και υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό. Αυτό δημιουργεί έναν ανταγωνισμό ανάμεσά σας;

– Ναι. Αλλά αυτό που κάνει τα δικά μου βιβλία να ξεχωρίζουν είναι η δουλειά μου στην αστυνομία. Έχω δουλέψει 18 χρόνια ως επιθεωρητής. Αυτό με έφερε μπροστά σε πολλά εγκλήματα και αυτό είναι το πλεονέκτημά μου σε σχέση με άλλους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ξέρω πώς είναι στην πραγματικότητα αυτές οι ιστορίες και αυτό το μεταφέρω στα βιβλία μου. Έχω γνωρίσει πολλά θύματα εγκληματικών ενεργειών. Επίσης, έχω γνωρίσει πολλούς εγκληματίες. Έχω μιλήσει μαζί τους. Έχω προσπαθήσει να καταλάβω πώς σκέφτονται. Αυτές οι συναντήσεις είναι η εμπειρία μου. Η δουλειά μου με έκανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα και αυτό φαίνεται στα βιβλία μου.

Το βιβλίο "Έγκλημα στο Φιόρδ"
Το βιβλίο «Έγκλημα στο Φιόρδ»

– Η δουλειά σας λοιπόν σας ενέπνευσε να γράψετε αστυνομικά μυθιστορήματα.

– Ήταν αμφίδρομο. Δηλαδή: Το να διαβάζω αστυνομικά μυθιστορήματα με ενέπνευσε να γίνω αστυνομικός. Διάβαζα για την εξιχνίαση των εγκλημάτων και σκεφτόμουν: «Έτσι θέλω να γίνω και εγώ». Στη συνέχεια, η δουλειά μου και η ενασχόλησή μου με την εξιχνίαση εγκλημάτων με ενέπνευσε να γράψω τα δικά μου βιβλία. Η δουλειά μου ως επιθεωρητή μου επέτρεψε να περάσω τις διαχωριστικές γραμμές και να ακολουθήσω τα ίχνη στυγερών εγκλημάτων βήμα προς βήμα. Να ψάξω. Σε αυτήν την περιπέτεια θέλω να βάλω και τον αναγνώστη μου.

– Γιατί πιστεύετε ότι τα αστυνομικά μυθιστορήματα είναι τόσο δημοφιλή στη χώρα σας;

– Αυτή είναι μία καλή ερώτηση. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσω την δημοτικότητα αυτού του είδους βιβλίων. Νομίζω ότι ο κόσμος τα αγαπά γιατί τον βοηθούν να δραπετεύει από την πραγματικότητα. Όλοι χρειαζόμαστε μια απόδραση από την καθημερινότητα. Οι ήρωες ενός αστυνομικού βιβλίου μπορούν να μας βοηθήσουν να την πετύχουμε. Από την άλλη πλευρά, τα βιβλία αυτά μας λένε κάτι για την πραγματικότητα που ζούμε. Υπάρχουν αρκετές ιστορίες που είναι βασισμένες σε αληθινά εγκλήματα. Τα δικά μου βιβλία είχαν ως έμπνευση και αναφορά την επαφή μου με αληθινά εγκλήματα.

jorn-lier-horst-2

– Ο κεντρικός ήρωας της δεκάτομης σειράς σας, ο αστυνομικός Βίλιαμ Βίστιν, είναι κάποιος που ξέρετε; Έχει στοιχεία από την προσωπικότητά σας;

Ναι, οπωσδήποτε. Θα μπορούσατε να πείτε ότι όλοι οι ήρωες μου, έχουν στοιχεία από αστυνομικούς που γνωρίζω στην πραγματικότητα, συναδέλφους μου. Βλέποντας από απόσταση τον Βίστιν θα μπορούσα να πω ότι έχει πολλά στοιχεία από μένα. Αλλά όταν τον δημιούργησα, είχα στο μυαλό μου ότι δεν ήθελα έναν αστυνομικό σαν αυτούς που διαβάζουμε συνήθως: Έναν άνθρωπο που λύνει μόνος του όλες τις υποθέσεις, τσακώνεται συνέχεια με το αφεντικό του, πίνει πολύ και έχει μια κατεστραμμένη προσωπική ζωή. Ήθελα έναν ήρωα πιο αληθινό που να έχει στοιχεία από τους αστυνομικούς που γνώρισα στη ζωή μου. Έτσι του έδωσα το όνομα ενός ανθρώπου που υπάρχει στην πραγματικότητα και του έδωσα στοιχεία αυτού του ανθρώπου.

– Στην εποχή μας υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα. Θεωρείτε ότι η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία, σε ό,τι αφορά τη σκληρότητα κάποιων εγκλημάτων;

– Έχετε δίκιο. Σήμερα δυστυχώς υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα και γίνονται βίαια εγκλήματα που ξεπερνούν τη φαντασία ενός συγγραφέα. Όσον αφορά τα δικά μου βιβλία, αποφεύγω να περιγράφω σκηνές βίας. Προτιμώ να δημιουργώ μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και σασπένς παρά να περιγράφω αποτρόπαιες σκηνές βίας.

Σκοτεινοί δολοφόνοι, μυστηριώδεις υποθέσεις, ικανοί ντεντέκτιβ παίρνουν σάρκα και οστά από την πένα ενός ανθρώπου που γνωρίζει το έγκλημα πολύ καλά.

– Το «Έγκλημα στα Φιόρδ» έγινε παγκοσμίως bestseller και σας χάρισε το βραβείο Petrona για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα της χρονιάς . Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το χαρακτηριστικό που κάνει ένα βιβλίο τόσο πετυχημένο;

– Δεν μπορούσα να φανταστώ την επιτυχία που θα είχε αυτό το βιβλίο. Αν το είχα φανταστεί, ίσως να είχα επηρεαστεί και να το είχα γράψει αλλιώς. Όταν ο υπουργός Πολιτισμού μου έδωσε το βραβείο, τότε άρχισα να σκέφτομαι τον εαυτό μου περισσότερο σαν συγγραφέα παρά σαν επιθεωρητή. Τότε δούλευα ακόμα στο σώμα. Δεν ξέρω ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα best-seller. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συνταγή γι’ αυτό.

– Για εσάς μετράνε περισσότερο τα βραβεία που έχετε κερδίσει ή η επιβράβευση από το κοινό;

– Για μένα μετράει περισσότερο η επιβράβευση από το κοινό. Γιατί το «βραβείο» των αναγνωστών δεν είναι βραβείο επειδή γράφεις λογοτεχνία. Είναι βραβείο επειδή έγραψες μια καλή ιστορία που άγγιξε την καρδιά του κόσμου. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι τα βραβεία που κερδίζω μου φέρνουν περισσότερους αναγνώστες. Γιατί ο κόσμος μαθαίνει για τα βιβλία μου, επηρεάζεται από το βραβείο και τα αγοράζει.

– Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι τα βιβλία σας θα μπορούσαν να γίνουν ταινίες;

– Ναι. Τα βιβλία μου έχουν γίνει ήδη τηλεοπτικές σειρές. Και αυτήν την περίοδο, ετοιμάζεται μια τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο τελευταίο βιβλίο μου. Οπότε ίσως θα μπορούσαν να γίνουν και ταινία.

jorn-lier-horst

 

– Τι θα μπορούσε να σας εμπνεύσει να γράψετε το επόμενο βιβλίο;

– Ήδη γράφω το επόμενο βιβλίο. Η ιστορία βασίζεται σε αυτό που οι αστυνομικοί λέμε «παγωμένες υποθέσεις». Είναι εμπνευσμένη από ένα έγκλημα που έγινε δεκαεπτά χρόνια πριν και λύθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Αυτό με ενέπνευσε να γράψω πώς μπορεί η τεχνολογία και ένας νέος τρόπος σκέψης να λύσουν παλιά εγκλήματα.

– Τα παιδιά σας τι σάς λένε για τα βιβλία σας;

– Έχω έναν γιο δεκαοκτώ χρόνων και μία κόρη δεκαπέντε ετών. Προς μεγάλη μου απογοήτευση δεν διαβάζουν τα βιβλία μου (γέλια), προτιμούν να ασχολούνται με τα παιχνίδια στον υπολογιστή.

Τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει

– Υπάρχει το τέλειο έγκλημα;

– Υπάρχουν εγκλήματα που μένουν για χρόνια ανεξιχνίαστα. Η ερώτησή σας μου δίνει αφορμή να μιλήσω για την υπόθεση της δωδεκάχρονης Κριστίν Γιούελ Γιοχάνεσεν. Δολοφονήθηκε το 1999. Η ανεύρεση του δολοφόνου της μου είχε γίνει εμμονή. Τον έψαχνα για χρόνια, ακόμα κι όταν σταμάτησα να δουλεύω ως αστυνομικός, διατηρώντας επαφή και με τον πατέρα της. Όταν έγινε ο φόνος, αρχικά είχε συλληφθεί ένας άντρας με νοητική υστέρηση. Έκανα μια διαφορετική έρευνα, που με οδήγησε στη σύλληψη ενός εικοσιτετράχρονου άντρα στη Στοκχόλμη. Διώχθηκε, ωστόσο, τα στοιχεία δεν αρκούσαν για την καταδίκη του και αθωώθηκε. Τελικά ο δολοφόνος βρέθηκε μετά από χρόνια. Ήταν ο ίδιος που είχα συλλάβει εγώ τότε. Σημασία έχει να μην εγκαταλείπει ποτέ κανείς τις προσπάθειες και να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει για να βρει έναν δολοφόνο. Στα βιβλία μου δεν υπάρχει «τέλειο έγκλημα».

– Μπορούν τα καλά βιβλία να κάνουν τον κόσμο καλύτερο;

 – Όχι. Δεν νομίζω ότι ένα βιβλίο από μόνο του μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Τα καλά βιβλία μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεπτόμαστε. Να μας δώσουν ερεθίσματα να κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας. Να διερευνούμε τα πράγματα γύρω μας.

Who is Who:

Ο Γιορν Λίερ Χορστ, γεννημένος το 1970 στο Μπάμλε της βόρειας Νορβηγίας, εργάστηκε ως αστυνομικός στο Λάρβικ από το 1995 και γνωρίζει πολύ καλά αυτά για τα οποία μιλά στα βιβλία του. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων το 2004, με το «Nοkkelvitnet» («Ο βασικός μάρτυρας»), το πρώτο της σειράς με τον αστυνομικό ερευνητή Βίλιαμ Βίστιν. Το μυθιστόρημα στηρίζεται σε μια πραγματική υπόθεση εγκλήματος, τη λεγόμενη «Υπόθεση Ραμ». Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, ενώ το «Bunnfall» («Κατακάθια»), που μεταφράστηκε στα αγγλικά το 2011, βρέθηκε ανάμεσα στα δημοφιλέστερα 5 βιβλία στη διαδικτυακή λέσχη βιβλίου CrimeFictionLovers, μαζί με αυτά του Τζο Νέσμπο. Το «Έγκλημα στα Φιόρδ», έβδομο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Βίλιαμ Βίστιν και πολλαπλά βραβευμένο, έλαβε εξαιρετικές κριτικές και μπήκε αμέσως στον κατάλογο των νορβηγικών best-sellers. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια