Γιάννης Στουρνάρας: «Είναι νωρίς για να βγει η Ελλάδα στις αγορές»- Πιο αισιόδοξος ο Τόμσεν

369

Δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία όσων μιλάνε για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στη Wall Street Journal, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε ότι πρέπει να προηγηθούν εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια, να ακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές.

«Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς. Πιστεύω ότι για παράδειγμα θα ήταν ακόμα καλύτερο αν η Ελλάδα προχωρούσε με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο, για να βγει στις αγορές αργότερα», είπε.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να εξετάσει η ΕΚΤ την υπαγωγή της στην ποσοτική χαλάρωση ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να είναι πιο ενεργητική όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων, στην ανεξαρτησία των θεσμών και στη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης. «Όλα αυτά θα βοηθούσαν. Οι πιστωτές θα πρέπει να κάνουν τα υπόλοιπα, παρέχοντας κυρίως περισσότερη σαφήνεια στην ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Στουρνάρας άσκησε κριτική στο Eurogroup για την έλλειψη σαφήνειας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ανέφερε πως χωρίς μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια νέα διάσωση. «Αν οι εταίροι της Ελλάδας δεν καταφέρουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για το χρέος και αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να βγει στις αγορές με εύλογα επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι ότι είναι αναπόφευκτη μια νέα διάσωση», σημείωσε σχετικά.

Την ίδια ώρα  ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν με δηλώσεις που έκανε σήμερα από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, χαρακτήρισε την επικείμενη επάνοδο της Ελλάδος στις αγορές, «καλοδεχούμενη»

Ο Τόμσεν ανέφερε πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει ήδη συνταχθεί και σταλεί στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και πως θα εξεταστεί στις 20 Ιουλίου, όταν και θα εξεταστεί το επί της αρχής πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα ύψους έως 2 δισ. ευρώ!

«Αυτό γίνεται για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να σταθεί μόνη της, χωρίς να χρειάζεται το ΔΝΤ και τον ESM και να έχει ξανά πρόσβαση στις αγορές. Αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε. Εάν η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει να βγαίνει στις αγορές αυτό θα είναι βεβαίως καλοδεχούμενο», ανέφερε ο Δανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Να σημειωθεί πως η δήλωση Τόμσεν διαφέρει αισθητά από εκείνη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος χαρακτήρισε πρόωρη την έξοδο της χώρας στις αγορές και πρότεινε να προηγηθούν εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πηγές προερχόμενες από την πλευρά των Ευρωπαϊκών θεσμών δείχνουν να προσυπογράφουν τα λεγόμενα Τόμσεν, δεδομένου ότι θεωρούν πως η άνοδος των επιτοκίων των γερμανικών ομολόγων δείχνει πως ο χρόνος για μια επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές είναι «συγκεκριμένος» και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια