Γιάννης Λαιμοδέτης: Η ανθρώπινη ηλιθιότητα, συνοδοιπόρος της ανθρώπινης ύπαρξης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

860
Γιάννης Λεμοδέτης-Ζέτα Τζιώτη

O συγγραφέας, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου «Homo Stupidus», μιλάει στην «ΑΞΙΑ» για απολογισμό των ανθρώπινων λαθών, προλήψεων, προκαταλήψεων και παθογενειών.

Περνώντας τον χρόνο μας σε γνωστό καφέ στο κέντρο της Αθήνας, το μάτι μας έπεσε στη βιβλιοθήκη, σ’ ένα βιβλίο με πολύ επίκαιρο τίτλο! «Homo Stupidus» τιτλοφορείται από τον συγγραφέα. Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι έχει κερδίσει και το Βραβείο Δοκιμίου της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Διαβάζοντάς το, διακρίναμε τη συμπονετική ματιά και την αγωνία του συγγραφέα για το μέλλον του ανθρώπου, καθώς και τις έκδηλες επιρροές από τη σκέψη του Αλμπέρ Καμύ και την ανατολική φιλοσοφία. Ήρθαμε αντιμέτωποι με την ανθρώπινη ηλιθιότητα, που ενώ συντροφεύει κάθε ανθρώπινη πράξη, δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν όσο σοβαρά θα έπρεπε.

Κάνοντας τον πικρό απολογισμό των ανθρώπινων λαθών, προλήψεων, προκαταλήψεων και παθογενειών, ίσως και να οδηγηθήκαμε στην απάντηση του αιώνιου ερωτήματος περί της μετάλλαξης του σύγχρονου ανθρώπου σε… «homo stupidus». Το βιβλίο είναι μια συλλογή εννέα δοκιμίων, έξυπνα ταξινομημένη σε τρία μέρη.

Το 1ο μέρος τιτλοφορείται «Το βασικό πρόβλημα» και αναφέρεται στην ανθρώπινη ηλιθιότητα και τον νέο-ηλίθιο άνθρωπο, δημιούργημα της δεκαετίας 1991-2001.

Το 2ο μέρος τιτλοφορείται «Το Τάο του φόβου» και περιγράφει τα βασικά είδη φόβων και πώς αυτός χρησιμοποιείται ως εργαλείο ελέγχου και υποταγής,

Το 3ο μέρος έχει τον τίτλο «Περιορισμένη θέα» και αναφέρεται σε ό,τι μολύνει την ανθρώπινη σκέψη περιορίζοντας την ευρεία οπτική (στερεότυπα, προκαταλήψεις κ.λπ.).

Πότε όμως άρχισαν όλα; Γιατί αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε από τη λογική και τις αξίες της ανθρώπινης ζωής; Τι είναι αυτό που εξουδετερώνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για κάτι καλύτερο; Τι είναι αυτό που επηρεάζει τη δράση και τα αποτελέσματά της;

Ο φόβος, ο φόβος, ο φόβος!!!

 Ο φόβος, που αποτελεί το βασικό συναίσθημα, το εργαλείο χειραγώγησης, καθοδήγησης και ελέγχου των ανθρώπινων συναισθημάτων. Αυτό λοιπόν το συναίσθημα συνδυαζόμενο με την άγνοια φαίνεται να διαιωνίζει την ανθρώπινη ηλιθιότητα και να μας φέρνει αντιμέτωπους με το ακραίο φαινόμενο του προβληματικού συμπεριφορισμού.

Ο φόβος, η ανθρώπινη επιθετικότητα, η διαιώνιση των στερεοτύπων, ο έλεγχος του ανθρώπου και η μη καθαρή οπτική είναι από τα θέματα που καλύπτει το σύγγραμμα.

Διακρίναμε ότι το δοκίμιο έχει κάποιο ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον συγγραφέα του, σύμβουλο ψυχικής υγείας και καθηγητή πολεμικών τεχνών, Γιάννη Λαιμοδέτη.

– Γιάννη, διακρίνουμε έντονο τον προβληματισμό σου για τις ανθρώπινες αντιδράσεις και την αιτία τους. Πώς θα χαρακτήριζες την κατάσταση που ζούμε τώρα στην Ελλάδα;

– Η αλήθεια είναι ότι περνάμε μια κατάσταση που θα τη χαρακτήριζα ιδιαίτερα δύσκολη. Αλλά αυτό ίσως είναι και καλό για μας. Ο ελληνικός λαός κατά πλειοψηφία είναι ανώριμος. Ο χρόνος και η βούλησή του να ωριμάσει θα τον οδηγήσουν στη βελτίωση. Η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα και με δάνεια την κάναμε να φαίνεται πλούσια. Κάναμε το Κολωνάκι Μανχάταν. Δεν μας φταίει κανείς. Πρέπει όμως να συμμαζέψουμε το μαγαζί μας.

Θυμάμαι τα πακέτα Ντελόρ από το 1988. Τα χρήματα αυτά τα έστελνε η Κοινότητα για να βοηθήσει στην κοινωνική και οικονομική συνοχή και την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ των κρατών-μελών. Ειδικά το πρώτο πακέτο, που αφορούσε και τη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής, δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.

 – Κάνεις αναφορά στη θρησκεία με τρόπο που ίσως σοκάρει κάποιους. Τι έχεις να πεις γι’ αυτό;

 

– Δεν αναφέρομαι στον Θεό, αλλά στον τρόπο που οι άνθρωποι τον εκφράζουν. Στη Δύση, στο όνομα στου Θεού έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πόλεμοι. Κάποιες θρησκείες είχαν σκοπό τους τον μαζικό έλεγχο και τη χαλιναγώγηση των μαζών. Στο βιβλίο κάνω αναφορά στην Ιερά Εξέταση.

 – Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να πάρουν οι αναγνώστες σου διαβάζοντας το βιβλίο σου;

– Θα ήθελα να έχουν στον νου τους ότι ο άνθρωπος γεννιέται και πεθαίνει μόνος! Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανόμοιους ανθρώπους, με τους οποίους μπορεί να συνυπάρξει όσο διαρκεί η ζωή του. Ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να καθορίσει τα γεγονότα, αλλά μπορεί να επιλέξει τη στάση του απέναντι σ’ αυτά. Μπορεί να επιλέξει να μη μεταβιβάζει την ευθύνη για τα δεινά του σε άλλους και να μη βρίσκει αποδιοπομπαίους τράγους. Ο φόβος, η επιθετικότητα που δεν εκτονώνεται δημιουργικά, τα στερεότυπα, η κλειστή θέαση της πραγματικότητας αποτελούν συστατικά ανθρώπινης βλακείας.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να δει το ποτήρι μισογεμάτο, είναι απλώς θέμα επιλογής!

Who is who

Ο συγγραφέας Γιάννης Λαιμοδέτης γεννήθηκε στα Ιωάννινα και ζει στην Αθήνα τα τελευταία 30 χρόνια.

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί σε φανζίν το 1988 και έκτοτε έχει γράψει πληθώρα άρθρων σε ελληνικά και ξένα έντυπα.

Έχει βραβευτεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, στις κατηγορίες δοκίμιο και διήγημα. Καταλαμβάνει την 3η θέση στον ετήσιο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ), συνεχώς τα έτη 2104, 2015, 2016, στην κατηγορία του δοκιμίου.

Έχει ενταχθεί στην εγκυκλοπαίδεια Who is Who το 2010, καθώς και στο London Μartial Arts Hall of Fame πέντε φορές.

Δραστηριοποιείται ω;ς σύμβουλος ψυχικής υγείας και εισηγητής σεμιναρίων αυτοάμυνας και αυτογνωσίας.

Το παρόν είναι το τρίτο του βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις captainbook.gr.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια