Γιάννης Κόττης: «Η τέχνη οφείλει να είναι υπερβατική»

Ο ζωγράφος μιλάει στο axiaplus για τη νέα του έκθεση στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, στις Σπέτσες

1249

 

Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη οι εικόνες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη του από τα παιδικά του χρόνια

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

 

Έργα που ξεχειλίζουν από ζωή και αισιοδοξία παρουσιάζει ο καταξιωμένος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ζωγράφος Γιάννης Κόττης στην έκθεσή του που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, στις Σπέτσες, στις 26 Αυγούστου.

Μάλιστα, ο ζωγράφος, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι, έχει έρθει και θα παρευρίσκεται στα εγκαίνια της έκθεσής του. Η αλήθεια είναι ότι αν και ζει εδώ και πολλές δεκαετίες στην Πόλη του Φωτός, ωστόσο πάντα διατηρεί ζωντανή τη σχέση του με την Ελλάδα, στην οποία επιστρέφει όχι μόνο κάθε καλοκαίρι, αλλά όταν χρειαστεί και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Αποδέχτηκε με χαρά, όπως ο ίδιος μας ανέφερε, την πρόσκληση του Βαγγέλη Καπόπουλου για να παρουσιάσει τη νέα σειρά έργων του στην γκαλερί των Σπετσών.

O Γιάννης Κόττης δηλώνει στο axiaplus «πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης σειράς, από το χρώμα και την ατμόσφαιρά της».

Πράγματι, τα έργα του Γιάννη Κόττη μαγνητίζουν το βλέμμα του θεατή τους, με την ομορφιά, τη χάρη, την ανεμελιά τους. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εικαστικό περιβάλλον, με έργα που υποδηλώνουν τη ζωή, τον καρπό, την ανθοφορία.

Διαφορετικές εκφάνσεις της φύσης που βρίσκεται σε φάση αναγέννησης, οργιαστικές εικόνες ζωής, με τη μοναδική σφραγίδα του Γιάννη Κόττη. Κάθε πινελιά του μοιάζει να κρύβει εκρήξεις. Ένας εικαστικός ύμνος στη χαρά, που βρίσκεται, στα μικρά, τα απλά, τα ανθρώπινα.

Συναντήσαμε τον εικαστικό λίγες μέρες πριν την έκθεση στις Σπέτσες και του ζητήσαμε να μας μιλήσει γι’ αυτήν.

Γιάννης Κόττης

Μιλήστε μας για τη θεματική της έκθεσής σας. Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

– Πρόκειται για μια ζωγραφική καθαρά βιωματική. Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσής μου είναι οι εικόνες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου από τότε που ήμουν παιδί και μεγάλωνα στην Κορινθία.

Τα δέντρα, οι πορτοκαλιές, οι λεμονιές, οι ροδιές, οι αμυγδαλιές ήταν ολάνθιστες και στη συνέχεια γεμάτες καρπούς. Αυτές οι μνήμες καρποφόρησαν αργότερα μέσα μου και πέρασαν στη ζωγραφική μου. Όλα τα θέματα αυτής της ενότητας είναι καλοκαιρινά, χαρούμενα. Το σύνολο αυτής της δουλειάς αποπνέει αισιοδοξία, ζωή.

 

Με τη δουλειά σας θα θέλατε να εκφράσετε την αντίδρασή σας στη δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε και ίσως να κάνετε τον αποδέκτη του έργου σας να την ξεχάσει;

– Στόχος μου δεν είναι να αντιγράψω τη δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε. Πιστεύω ότι ο ζωγράφος δεν είναι ιστορικός ούτε δημοσιογράφος για να αποδίδει την πραγματικότητα. Τι θα ωφελήσει αν αναπαράγω και στη ζωγραφική μου το ζοφερό για πάρα πολλούς ανθρώπους περιβάλλον; Η τέχνη πρέπει να είναι υπερβατική. Να δίνει διέξοδο. Υπάρχουν σαφώς κορυφαία, δραματικά έργα που είναι αριστουργήματα. Όμως η δική μου τέχνη έχει κλασικό χαρακτήρα και οδηγεί στο φως.

Στην έκθεσή του στις Σπέτσες ο Γιάννης Κόττης παρουσιάζει μια εντυπωσιακή σειρά έργων, ονειρικού χαρακτήρα, όπου οι άνθρωποι μοιάζουν εντελώς ανάλαφροι και ευτυχισμένοι. Βρίσκονται, δε, σε αρμονική συνύπαρξη με τη φύση, η οποία περιλούζει με τα άνθη της κάθε εικόνα του.

Τα ποδήλατα είναι έτοιμα για βόλτα, ενώ τα φορτηγά του κουβαλούν φορτία χαράς. Μια χρωματιστή απόδραση από την πραγματικότητα από έναν διεθνή δημιουργό, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι εδώ και πολλές δεκαετίες.

 

Who is who

Ο Γιάννης Κόττης γεννήθηκε στο Κοκκώνι Κορινθίας το 1949. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη και τον Νίκο Νικολάου στο προκαταρκτικό έτος (1974 – 1979).

Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα σκηνογραφίας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Beaux – Arts στο Παρίσι για τρία χρόνια. Από το 1987 έως και σήμερα εκθέτει στην Γκαλερί Samy Kinge – Παρίσι.

Ιnfo

Η έκθεση του Γιάννη Κόττη στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts – Σπέτσες εγκαινιάζεται παρουσία του καλλιτέχνη την 26η Αυγούστου 2017.

Ώρα 20:30.

Διάρκεια έκθεσης: 26 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Ώρες λειτουργίας: 11:00-15:00, 19:00-1:00.

Kapopoulos Fine Arts Σπέτσες: Ντάπια – Σπέτσες τηλ.: 2298072278, 6944446675

spetses@kapopoulosart.gr

www.kapopoulosart.gr

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια