Γερμανία: Υπόθεση της Τουρκίας η χρήση της Αγιά Σοφιάς

327

Το πως θα χρησιμοποιείται ο ναός της Αγιά Σοφιάς αποτελεί υπόθεση του τουρκικού κράτους, ανέφερε ο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, μιλώντας για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Υπενθυμίζοντας πως η Αγία Σοφιά είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ο κ. Σέφερ τόνισε ότι θα ήταν επιθυμητή του ναού που «δεν θα αγγίζει το καθεστώς του μνημείου», υπογράμμισε όμως πως δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτό το καθεστώς.

«Η Αγία Σοφία έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες ως τζαμί. Το τι πιστεύω δεν παίζει ρόλο, νομίζω. Ούτε το τι πιστεύουν άλλοι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Πάντως νωρίτερα, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ είχε καλέσει την Τουρκική κυβέρνηση να να διατηρήσει το ναό με σεβασμό «στην παράδοση και την πολύπλοκη ιστορία της».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια