Γαλλία: Στην τελική ευθεία Φιγιόν – Ζιπέ για τις προεδρικές εκλογές

641

Τα τμήματα σε όλη την Γαλλία άνοιξαν το πρωί της Κυριακής για την τελική μάχη στο στρατόπεδο της Δεξιάς εν όψει των προεδρικών εκλογών, αναφέρει η γαλλική Le Monde.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Απέναντι σε μια αριστερά πιο διχασμένη από ποτέ, εκείνος που θα κερδίσει το χρίσμα της δεξιάς έχει ισχυρές πιθανότητες να περάσει σε λιγότερο από έξι μήνες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μαζί με την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν και να την κερδίσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η εκλογική βάση επιλέγει μεταξύ του Φρανσουά Φιγιόν και του Αλέν Ζιπέ,  ποιον θα στείλει στην κάλπη Απριλίου/Μαΐου, ενώ σύμφωνα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανό όποιος από τους δύο επικρατήσει, να καταλήγει στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ως φαβορί θεωρείται ο κ. Φιγιόν καθώς ήταν ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου και κατάφερε να εξασφάλισε την στήριξη του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Φιγιόν είχε συγκεντρώσει το 44% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ ο κ. Ζιπέ το 28,6%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή τον κ. Φιγίον με το 61% της πρόθεση ψήφου έναντι 39% για τον αντίπαλό του κ. Ζιπέ. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay το 76% των ψηφοφόρων που επέλεξαν τον κ. Σαρκοζί στον πρώτο γύρο θα ψηφίσουν τον κ. Φιγόν.

Τέλος, μεγάλη αναμένεται να είναι η προσέλευση στις κάλπες, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις αναμένεται να ψηφίσουν μέχρι και 5 εκατομμύρια Γάλλοι. Περίπου 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή και περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο ανδρών την Πέμπτη το βράδυ.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια