«Γαλάζιος πλανήτης» στο Astir of Paros

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

871

Στα χρώματα του Αιγαίου μάς ταξιδεύει η έκθεση που ανοίγει τις πύλες της αύριο στη Venus Art Gallery

Ο «Γαλάζιος πλανήτης», που άνοιξε τις πύλες του στις 16 Ιουλίου  στη Venus Art Gallery του Astir of Paros. Την έκθεση επιμελείται η Βέτα Ρεντζεπέρη-Μιχαηλίδη σε συνεργασία με τη Νατάσα Λάβδα και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αδριανός, Απόστολος Γιαγιάννος, Γιάννης Κουτσούρης, Ευστάθιος Κουκόπουλος, Μαρία Κτιστοπούλου, Απόστολος Λάβδας και  Άγγελος Παναγιωτίδης. Ο επισκέπτης θα λάβει μέρος σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στα νερά του Αιγαίου και στα χρώματα του ελληνικού καλοκαιριού όπως τα είδαν οι ζωγράφοι που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση. Θα βιώσει επίσης την περιπέτεια όσων ξεκινάνε το μεγάλο ταξίδι προς μια καλύτερη ζωή περνώντας από τα νερά του Αιγαίου.

 Αδριανός

Ρομαντικός και πολύπλευρος

Ο Σωτήρης Αδριανός, ρομαντικός σε μια αντιρομαντική εποχή, δημιουργεί ένα εξεζητημένο θέατρο μορφών όπου το εξωπραγματικό και το φανταστικό δεσπόζουν σαν λύτρωση από το μαρτύριο της καθημερινότητας. Δύναμη του Αδριανού είναι το σχέδιο και οι πολύπλευρες δυνατότητές του. Έπεται το χρώμα, υποβλητικό και συχνά εκρηκτικό.

Απόστολος Γιαγιάννος:

Τοπία και νεκρές φύσεις

Η θεματογραφία του Γιαγιάννου περιλαμβάνει τοπία και νεκρές φύσεις, τις οποίες μεταφέρει σε ένα αφηρημένο ιδίωμα. Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει τη γη και τον ουρανό παραπέμπει σε επιρροές από την ολλανδική τοπιογραφία.

Γιάννης Κουτσούρης:

Αινιγματικοί κόσμοι

Όντως εκπληκτικά είναι τα κατεξοχήν ποιητικά σε έμπνευση και σε εικαστική απόδοση «όντα» του Γιάννη Κουτσούρη, τα οποία ο καλλιτέχνης παρουσιάζει σε αυτή την έκθεση. Από τους πρωτοπόρους των κινουμένων σχεδίων στη χώρα μας δημιουργεί μέσω της ζωγραφικής πολύχρωμους, όμορφους και αινιγματικούς κόσμους γεμάτους θάλασσες, ουρανούς και αλλόκοτα γοητευτικά πλάσματα.

Ευστάθιος Κουκόπουλος:

 Με ποιητική διάθεση

 Η ποιητική προσέγγιση του καλλιτέχνη ενορχηστρώνεται στα έργα του: μέσα από το φως και τον τρόπο με τον οποίο το χειρίζεται, τα διαχρονικά τοπία και την απόλυτη αρμονία, τα έργα του ακτινοβολούν μια ποιητική ατμόσφαιρα.

 Μαρία Κτιστοπούλου

 Δυνατές συγκινήσεις

Αναζητώντας τις ρίζες του ελληνικού τοπίου και την ουσία της ελληνικής φύσης, χρησιμοποιεί το παιχνίδι των όγκων, για να αποδώσει όλη τη δύναμή του. Επιδιώκοντας να συλλάβει τη φωτεινότητα και τους ευμετάβλητους παλμούς του τοπίου, κάνει χρήση της δύναμης υποβολής του καθαρού χρώματος. Και το χρώμα, στα χέρια της, δεν περιγράφει απλώς τον κόσμο, αλλά γίνεται μέσον παραγωγής δυνατών συγκινησιακών καταστάσεων.

Απόστολος Λάβδας:

Δυναμικές πινελιές

Τα περιστέρια του Απόστολου Λάβδα βρίσκονται σε παλμό, σε έξαρση. Τα αντικρίζουμε σε πρώτο πλάνο, μοιάζουν ανασηκωμένα για να αποφύγουν την τριβή του ανέμου, αγωνιστικά για να προσπεράσουν το ένα το άλλο, επιταχυνόμενα. Γρήγορες γραμμές από ποικίλα χρώματα σχηματίζουν μια πανδαισία από δυναμικές πινελιές οι οποίες επισημαίνουν τα σημεία που εκπέμπουν χρώμα και φως.

 

Άγγελος Παναγιωτίδης:

 Τα έργα του γλύπτη σε χαλκό και ορείχαλκο, επεξεργασμένα με διάφορες τεχνικές, είναι εμπνευσμένα από τη φύση. Τα κλαδιά, τα φύλλα της ελιάς, οι καρποί της, οι ρόζοι των κλαδιών, αποδίδονται με μια γοητευτική αληθοφάνεια. Οι ελιές άλλοτε εμφανίζονται μικρές, ψιλόλιγνες, και άλλοτε επιβλητικές, πλούσιες σε καρπούς πριν από τη συγκομιδή.

Η δραστήρια Βέτα Ρεντζεπέρη-Μιχαηλίδη

Η κυρία Βέτα Ρεντζεπέρη-Μιχαηλίδη δραστηριοποιείται στον χώρο της Τέχνης πολλά χρόνια. Λάτρισσα της Τέχνης και συλλέκτρια η ίδια, θέτει στόχο να φέρει σε επαφή με τους σημαντικούς  Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Η ίδια δηλώνει στην «Α»: «Η επιθυμία μου είναι οι επισκέπτες της Πάρου και του ξενοδοχείου Astir of Paros, πέρα από μια αξιόλογη διαμονή, ένα καλό εστιατόριο, μια θερμή φιλοξενία, να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν και κάτι άλλο. Να έρθουν σε επαφή μέσα από τις εκθέσεις αυτές με το έργο αξιόλογων εργατών της Τέχνης. Κυρίως Ελλήνων, αλλά και ξένων».

Τα ανάμικτα συναισθήματα της Νατάσας Λάβδα

Σύζυγος του ζωγράφου Απόστολου Λάβδα η κυρία Νατάσα Λάβδα, ήρθε σε επαφή με τη ζωγραφική και έζησε τη διαδρομή από το «λευκό τελάρο» έως τη δημιουργία του έργου, από πολύ μικρή. Για την έκθεση «Ο γαλάζιος πλανήτης» λέει ότι απεικονίζει την υποδοχή όλων αυτών των νέων επισκεπτών της Ελλάδας –των προσφύγων– και τα ανάμικτα συναισθήματα που αυτή μας δημιουργεί. Συναισθήματα χαράς για όσους τελικά τα καταφέρνουν να φτάσουν ζωντανοί στον προορισμό τους ξεκινώντας με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, και λύπης για όσους χάνονται στη διαδρομή.

Info:

Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου

Πληροφορίες: Astir of Paros, Βέτα Ρεντζεπέρη-Μιχαηλίδη (2284051976, astir@otenet.gr)

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια