«Βόμβα» η γήρανση του πληθυσμού…

Δεύτερο καμπανάκι του Διεθνούς Ταμείου μέσα σε ενάμιση μήνα - Εκτόξευση του μέσου όρου ηλικίας την επόμενη 20ετία

655

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου για τη γήρανση του πληθυσμού, που αποτελεί τη μεγαλύτερη «βόμβα» για τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων θα κοντεύει να βγει στη σύνταξη, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην οικονομία, στην παραγωγικότητα και στην ανάπτυξη. Οικονομικές επιπτώσεις στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, εξαιτίας των δημογραφικών προβλημάτων, αναμένει τα επόμενα χρόνια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Μείωση της παραγωγικότητας κατά 3 μονάδες

Σε ειδική έκθεση για το εργατικό δυναμικό των χωρών της Ευρωζώνης, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει μείωση της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια, ένα πρόβλημα το οποίο καθίσταται άκρως ανησυχητικό, δεδομένης της υψηλής ανεργίας και του μεγάλου δημόσιου χρέους. Βάσει των στοιχείων του ΔΝΤ η μέση ηλικία του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, έχοντας ως αποτέλεσμα:

Πρώτον, το ποσοστό των συνταξιούχων (65 και άνω) να σημειώνει άνοδο με ρυθμό δυσανάλογα μεγαλύτερο έναντι του ποσοστού του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15 – 64).

Δεύτερον, η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ποσοστό των εργαζόμενων ηλικίας 55 – 64 ετών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 33% τα επόμενα 20 χρόνια, έναντι 15% – 20% σήμερα.

Μεγάλη η ζημιά για τα «αδύναμα» κράτη

Σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα –προστίθεται στη σχετική έκθεση– η αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων ηλικίας 55 – 64 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες συνεπάγεται τη μείωση της εργατικής παραγωγικότητας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, τονίζει το ΔΝΤ, η ηλικιακή αύξηση των εργαζομένων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ένα ακόμη μείζον πρόβλημα συνίσταται στον άνισο καταμερισμό των επιπτώσεων τις προαναφερθείσας εξέλιξης στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Τα αδύναμα κράτη –όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία– θα υποστούν μεγαλύτερη «ζημιά», εξαιτίας των εξασθενημένων «αμυντικών δυνάμεων» που διαθέτουν. Το υψηλό χρέος και το μηδαμινό δημοσιονομικό περιθώριο συνιστούν ανασταλτικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καταλήγει ενδεικτικά η έκθεση του ΔΝΤ.

Τα… καλά νέα

Η μελέτη κλείνει με την επισήμανση ότι υπάρχουν και καλά νέα, δεδομένου ότι μια σειρά από πολιτικές μπορούν να μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της γήρανσης του εργατικού δυναμικού στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Πρώτη εξ αυτών η βελτίωση των συνθηκών υγείας. Μια άλλη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενίσχυση των ενεργών πολιτικών προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, ενώ ένας τρίτος ενισχυτικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι η μείωση του φορολογικού βάρους της περιστασιακής απασχόλησης σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στην έρευνα.

Η έκθεση στα μέσα του καλοκαιριού

Η πρώτη πρόσφατη κρούση είχε γίνει με έκθεση στις αρχές Ιουλίου, τονίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2035 ο πληθυσμός της χώρας θα έχει υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Αυτό θα έχει επίπτωση τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τη χώρα μας το 2035 το 27,2% των πολιτών θα είναι άνω των 65 ετών, όταν το 2015 αντιστοιχούσε στο 20,1% Το 2020 θα αυξηθεί στο 21,3%, το 2025 στο 22,9% και το 2030 στο 24,8% πριν εκτοξευθεί το 2035.

Χαρακτηριστικές ήταν οι προβλέψεις του Ταμείου για το ποσοστό των εργαζόμενων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, καθώς εκτιμούσε ότι το 2035 ένας στους τέσσερεις του εργατικού δυναμικού της χώρας θα είναι 55 – 64 ετών. Συγκεκριμένα, το 2014 η ηλικιακή ομάδα 55 – 64 ετών αποτελούσε το 11,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού (ηλικία 15 – 64). Το 2020 θα αντιστοιχεί στο 18,5%, το 2025 στο 21,3%, το 2030 στο 23,7% και το 2035 θα έχει εκτοξευθεί στο 25,4%.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια