Βαρουφάκης: Δική μου ιδέα ήταν ο «κόφτης» από το 2015!

753

Την πατρότητα της ιδέας του περίφημου «κόφτη» διεκδικεί ο πρώην Υπουργός Οικονομικών  Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε πως ήταν εκείνος που το πρότεινε την άνοιξη του 2015 στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως αντίβαρο στις πολιτικές λιτότητας.

«Η τρόικα δεν ήθελε να διαπραγματευθεί μαζί μας. Το οικονομικό της μοντέλο είναι το λεγόμενο μοντέλο μηδενικής ελαστικότητας. Επομένως πρότεινα, αντί να μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση των οικονομετρικών μας μοντέλων, να έχουμε ελευθερία, και να εφαρμόσουμε έστω και πειραματικά τη μείωση των έμμεσων φόρων, τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και αν σε 18 μήνες δεν έχουμε αποτελέσματα να συμφωνήσουμε σε έναν κόφτη, τον οποίο ήδη είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις», διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στο The Press Project.

«Αντίθετα, ο σημερινός “κόφτης” που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή την Κυριακή έχει συνδυαστεί με τη λιτότητα και αναπόφευκτα θα ενεργοποιηθεί αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο όταν λέει πως οι στόχοι του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορούν να επιτευχθούν», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Για την τακτική της «δημιουργικής ασάφειας» που ακολούθησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε πως επιστρατεύθηκε για να δεχθεί να προσυπογράψει μία συμφωνία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όσον αφορά στο αν ο ίδιος απειλούσε με Grexit, ξεκαθάρισε πως η πρότασή του ήταν να μην υπογράψει η κυβέρνηση καμία συμφωνία που να μην είναι βιώσιμη, όμως δεν απείλησε ποτέ με Grexit – αντίθετα, «ο απέναντι μας έπαιζε με την απειλή του Grexit», αποκάλυψε. Εξήγησε μάλιστα πως διαφωνούσε με την πολιτική της απειλής του Grexit, και αντίθετα η δική του «απειλή» ήταν το κούρεμα ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε την κυβέρνηση να μην υπογράψει οτιδήποτε μη βιώσιμο και υπογράμμισε πως μόνη λύση είναι η ρήξη, και καλύτερο θα ήταν αυτή η ρήξη να γίνει τώρα, παρά να έρθει σε λίγους μήνες.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια