Βίτσας: Καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια

428

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια των ενόπλων δυνάμεων, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο υπουργός, πάντως, θα υπάρξει νοικοκύρεμα με μείωση του αριθμού των μισθολογίων, χωρίς όμως να υπάρξει «ούτε ένα ευρώ μείωση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι αντ’ αυτού, θα βρεθούν άλλοι πόροι.

Για ειδικά μισθολόγια:

 Σήμερα υπάρχει ένας νόμους ο οποίος λέει ότι για το 2017 και το 2018 θα παγώσουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις, γι’ αυτούς που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια. Όμως, είπαμε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, πως αν βρεθούν ισοδύναμα, τότε αυτό δεν θα ισχύσει. Σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε αρκετά υπουργεία. Είμαστε στα τελειώματα για το πως αυτό θα γίνει. Εκείνο το οποίο είναι βασικό, που το έχουμε ξεκαθαρίσει και συμφωνούμε όλοι πάνω σε αυτό, είναι ότι όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ μείωση στο μισθό τους, στα χρήματα που λαμβάνουν. Υπάρχει βέβαια και η σκέψη να βρεθούν άλλοι πόροι, ώστε να μην πειραχτούν αυτά ή κάποια από τα ειδικά μισθολόγια. 

 Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουμε κάνει μια δουλειά, αρκετά μεγάλη, τους κωδικούς τους έχουμε. Είναι οι κωδικοί των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αφορούν ένα ποσό, υπάρχει το ζήτημα της ανασυγκρότησης του Στρατού, του εξορθολισμού, που σημαίνει πχ λιγότερο κόστος στη διαδικασία των μεταθέσεων των αξιωματικών και των υπαξιωματικών, ώστε να μην υπάρχουν συχνές μετακινήσεις και να μπορούν να οργανώνουν καλύτερα της ζωή τους. 

 Το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων κλείνει. Δεν αλλάζει το συνολικό ποσό που πηγαίνει στα ειδικά μισθολόγια και όσοι είναι αυτή τη στιγμή στα ειδικά μισθολόγια δεν πρόκειται να υποστούν μείωση των χρημάτων που παίρνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουμε και αύξηση, ιδιαίτερα με βάση την ευθύνη την οποία θα έχουν, αλλά και σε ορισμένες ειδικότητες. 

Θα υπάρχει ένα νοικοκύρεμα στο ζήτημα των ειδικών μισθολογίων, καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 20 ειδικές κατηγορίες ειδικών μισθολογίων. Ο προσανατολισμός του Υπουργείου Οικονομικών είναι να περιοριστούν κοντά στις 10. Θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να είμαστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις μας αλλά και για είμαστε εντάξει σε σχέση με αυτό που λέμε ότι δεν θα υπάρχει μείωση. 

 Το σωστό είναι το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων να αντιμετωπιστεί ενιαία. Δεν μπορούμε να παίζουμε με το επίπεδο της δικαιοσύνης ή της αδικίας. Πρέπει για όλους να ισχύει το ίδιο. Η λογική πρέπει να είναι ενιαία. Αυτή είναι η κυβερνητική λογική. 

 Για την κατάσταση της οικονομίας:

 Κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα και εκεί είναι η μάχη μας: το πρώτο είναι να ανασυγκροτήσουμε το κράτος και με αυτό τον τρόπο να ρθούμε και σε αντίθεση με τις παθογένειες της κοινωνίας και συγχρόνως να το αλλάξουμε αυτό το κράτος. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε.

 Κάθε κυβέρνηση κρίνεται από τον πολίτη για την ικανότητά της στη διαχείριση της καθημερινότητας αλλά και συνολικά για τον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης. Από ‘κει και πέρα ο πολίτης αποφασίζει και επιλέγει με την ψήφο του. 

 Στην παρούσα φάση, διαμορφώνονται στη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα, καλύτεροι όροι και με βάση τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και το νόμο ο οποίος έρχεται. Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι. Το ζήτημα της ανάπτυξης θα αρχίσει να λύνεται όταν στραφούμε στην πραγματική οικονομία και δώσουμε τις δυνατότητες για αυτό. 

 Στο ζήτημα της ανάπτυξης χωράει πολύ κουβέντα, γιατί «ανάπτυξη» είχαμε, για αυτό λέω ανάπτυξη με βάση την πραγματική οικονομία. Για να γίνει αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να υπάρξει είναι να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Το δεύτερο είναι, όταν θες να ανασυγκροτήσεις το κράτος, να βάζεις θεσμούς και κανόνες. Οι κανόνες πιάνουν όλο το πεδίο, από το εκλογικό σύστημα, απλή αναλογική, μέχρι τον τρόπο που υπάρχει η συνέχεια στη θεσμική μνήμη του κράτους, ο νόμος Βερναδάκη, μέχρι τις τηλεοπτικές άδειες. Το εμπόδιο είναι η πραγματικότητα. 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια