Α. Τσίπρας: Ενίσχυση της δημοκρατίας και επανεκκίνηση στα ΑΕΙ

308

«Μέρα προσπάθειας» για την επανεκκίνηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπήρξαν συγκλίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που το βελτίωσαν χωρίς να αλλάξουν τη φιλοσοφία του.

Όπως είπε, η φιλοσοφία του ν/σ «συνοψίζεται σε περισσότερη δημοκρατία, στη θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, στο άνοιγμα των ΑΕΙ στα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα συμβούλια διοίκησης, τα οποία καταργούνται με το ν/σ, είναι «ο πιο αντιδημοκρατικός θεσμός στον ακαδημαϊκό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά» και η αντιπολίτευση των υπερασπίστηκε.

«Τα συμβούλια αυτά», υποστήριξε, «φτιάχτηκαν για να αναλάβουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της τοτε κυβέρνησης, να ξεριζώσουν ανεπιθύμητες τότε διοικήσεις».

Η κατάργησή τους, κατά τον Πρωθυπουργό, θα γίνει «για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» και είναι μια «στοιχειώδης κίνηση σεβασμού προς την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Εξάλλου, σημείωσε ότι πρέπει να ψηφίζονται ξεχωριστά οι πρυτάνεις από τους αντιπρυτάνεις, γιατί «οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δεν είναι κόμματα».

Αναφορικά με την επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Δεν φοβόμαστε τους φοιτητές, ούτε τους υποβαθμίζουμε, θεωρούμε ότι έχουν τη δυνατότητα μόνοι τους να προστατέψουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από διάφορες δυνάμεις που λειτουργούν προβοκατόρικα».

«Επαναφέρουμε το πλαίσιο για το άσυλο εκεί που ήταν επί της κυβέρνησης της ΝΔ πριν έρθει η κ. Διαμαντοπούλου και το αλλάξει. Τι σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό; Ακόμα και τα δικά σας δεδομένα (πριν τον νόμο Διαμαντοπούλου) τα θεωρείτε οπισθοδρόμηση; Μας κατηγορείτε ότι επαναφέρουμε το πλαίσιο Γιαννάκου;», τόνισε.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελευθερη παρουσία όλων των ιδεών στα ανώτατα ιδρύματα, αρκεί να σέβονται όλοι τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας».

«Για να επιλύονται εντάσεις μέσα στα πανεπιστήμιο ο καλύτερος τρόπος είναι ο διάλογος έτσι λύνονται τα προβλήματα και όχι με αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με την αναβάθμιση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μέσω της συγχώνευσής τους, μίλησε για «δημιουργία πόλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα είναι σε σύνδεση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Αττικής».

«Η δυναμική που θα απελευθερωθεί από αυτήν τη διαδικασία θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για τη Δυτική Αττική αλλά και ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε, καθώς -όπως εξήγησε- -ανοίγει ο δρόμος για συνέργειες και με περιφερειακά ιδρύματα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια