Α. Ξανθός: Δεν θα υπάρξουν νέα μνημονικά μέτρα για τα φαρμακεία

388

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μνημονιακά μέτρα για τα φαρμακεία, έδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες, με την  αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ενώ παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε μνημονικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως είναι η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, το ιδιοκτησιακό και η απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων.

«Η συζήτηση με τους θεσμούς για τα φαρμακεία έχει κλείσει και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να τα αφορούν για την επόμενη αξιολόγηση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Ωστόσο, στις προτάσεις των φαρμακοποιών σχετικά με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, την εξ αποστάσεως πώλησή τους και το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, ο κ. Ξανθός δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το γενικότερο πλαίσιο δεν μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση», η απελευθέρωση τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων να ισχύσει μόνο για τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (υποκατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ που μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ). Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση τιμών των ΜΗΣΥΦΑ θα ισχύσει από τις αρχές του 2017. Αντίθετα, ο υπουργός φέρεται να δηλώνει ότι υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα. Απάντηση δεν έλαβαν οι φαρμακοποιοί ούτε στο αίτημα τους, η πώληση μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων των ΜΗΣΥΦΑ να αφορά μόνο την υποκατηγορία των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων.

Όσον αφορά το ωράριο, ο κ. Ξανθός επισήμανε πως είναι «ένα αρρύθμιστο τοπίο που θέλει διευθέτηση» και ενημέρωσε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση για το ζήτημα, η οποία θα είναι κοντά σε αυτά που αιτούνται οι φαρμακοποιοί.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια