Αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

590

Αύριο είναι η καταληκτική ημέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Δίνοντας μάλιστα επιπλέον κίνητρο, τόνισε ότι, όσο πιο έγκαιρα ολοκληρωθεί η υποβολή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για περισσότερες δόσεις στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Λογιστές ωστόσο τονίζουν ότι ακόμη μένει μεγάλος αριθμός φορολογουμένων που δεν έχει υποβάλλει δήλωση (ο αριθμός τους πριν δύο ημέρες υπολογιζόταν στις 850.000), και κρίνουν ότι είναι αδύνατο να υποβληθούν τόσες δηλώσεις μέσα σε ένα 24ώρο και κάτι. «Ούτε το σύστημα μπορεί να αντέξει τέτοιο όγκο» σχολίαζαν, ζητώντας ουσιαστικά ολιγοήμερη παράταση.

Πάντως τις αντοχές του taxisnet είχε θίξει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Σε παλαιότερη δήλωσή του -πριν δοθεί η παράταση έως τις 15 Ιουλίου- είχε πει ότι η μόνη περίπτωση να δοθεί ολιγοήμερη σιωπηρή παράταση (δηλαδή να παραμείνει το σύστημα ανοικτό και να δέχεται τις δηλώσεις) είναι να υπερφορτωθεί το σύστημα και να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή υποβολή των δηλώσεων.

Ωστόσο, στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των δηλώσεων, δεν αφήνεται ανοιχτό κανένα παράθυρο. Αντίθετα, υπενθυμίζονται τα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση
απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια