Αύξηση κατά 2.5 % σημείωσε το ταξιδιωτικό πλεόνασμα

215

Αυξημένο κατά 2,5% αποδείχθηκε τον Μάιο το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο της χώρας, το οποίο διαμορφώθηκε σε 926 εκατ. ευρώ έναντι 903 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Η βελτίωση του ισοζυγίου οφείλεται στην αύξηση κατά 1,7% των ταξιδιωτικών εισπράξεων, οι οποίες ανήλθαν σε 1,094 δισ. ευρώ από 1.075 εκατ. ευρώ πέρυσι. Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές πληρωμές υποχώρησαν κατά 2,6% και διαμορφώθηκαν σε 168 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων αποδίδεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 1,5%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή και διαμορφώθηκε στα 523 ευρώ.

Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 61,0% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 70,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 1,259 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 18 εκατ. ευρώ ή 0,9%, καθώς οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ ή 0,1%.

Από την πλευρά της, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων αποδίδεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 2,4%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι παρουσίασε μείωση κατά 1,5% και διαμορφώθηκε στα 430 ευρώ.

Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 16,2% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 43,0% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια