Αυτή είναι η (ιδεατή) λύση που εξετάζει η Ευρώπη μέσω ESM για το ελληνικό χρέος!

860

Τα μοντέλα αναδιάρθρωσης μέσω του ESM που θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, επεξεργάζεται ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» στη διαπραγμάτευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η απόφαση -ή αν θέλετε το στίγμα της όποιας απόφασης δοθεί- κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup είναι ασφαλώς κρίσιμη και καταλυτική, καθώς είναι εμφανές ότι θα συνδέει ευθέως τις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή με το θέμα της διευθέτησης του κόστους εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών της χώρας.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει σε δραστικές λύσεις, ενώ όπως επεσήμανε και στην τελευταία επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά δεν είναι επαρκής. Από την μεριά της η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος.

Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ελάφρυνση του χρέους, πάντως, είναι ήδη έτοιμη, καθώς έχει καταρτιστεί από το καλοκαίρι του 2015. Σε αυτό το στάδιο γίνεται συζήτηση για την εξειδίκευση και το εύρος των παρεμβάσεων, καθώς διατυπώνονται διαφορετικές θέσεις και μοντέλα για τη δραστικότητά τους.

Τα μέτρα που εξετάζονται από ευρωπαίους τεχνοκράτες, σύμφωνα με πληροφορίες του AXIAplus, είναι τα εξής:

– Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τον ESM που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο του δεύτερου και τρίτου μνημονίου. Πιο συγκεκριμένα, για τα δάνεια αυτά προβλέπεται ότι το κεφάλαιο θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2023 έως και το 2043, ενώ εξετάζεται η περίοδος αυτή να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

– Επιπλέον περίοδος χάριτος για την πληρωμή τόκων στα δάνεια του ESM που ξεκινά το 2023.

– Παρέμβαση στα επιτόκια, αφού η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μετατραπούν τα επιτόκια των δανείων του ESM, αλλά και των δανείων του πρώτου μνημονίου -εφόσον αυτό είναι εφικτό- σε σταθερά από κυμαινόμενα, ακόμα και αν είναι σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Μία από τις λύσεις που επεξεργάζονται και η οποία δεν απαιτεί έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών – μελών, είναι: Ο ESM να εκδώσει άμεσα 30ετή ομόλογα, ώστε να αντικατασταθεί το χρέος με φθηνότερο. Με αυτό τον τρόπο, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα θα γλίτωνε περί τα 10 δις ετησίως!

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια