Αριστουργήματα στο σφυρί από τους Phillips [Pics]

Σπουδαία έργα στη δημοπρασία «Latin America», στη Νέα Υόρκη

972
Ντιέγκο Ριβέρα, «Το πορτρέτο της Marevna», εκτίμηση 800.000-1.200.000 δολάρια.

 

Σπουδαία έργα των Ντιέγκο Ριβέρα, Lygia Pape, Carlos Cruz-Diez, Henrique Oliveira, Jesús Rafael Soto, Wifredo Lam και πολλών άλλων θα βγάλει στο σφυρί ο οίκος Phillips στη δημοπρασία «Latin America», στη Νέα Υόρκη στις 22 Νοεμβρίου. Θα διατεθούν συνολικά 105 lots.

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

Lygia Pape "Γλυπτική", εκτίμηση 400.000-600.000 δολάρια
Lygia Pape «Γλυπτική», εκτίμηση 400.000-600.000 δολάρια

Η επιλογή των έργων έγινε πολύ προσεκτικά, με στόχο να παρουσιαστούν τα πιο σημαντικά έργα των καλλιτεχνών. Ένα μέρος των εσόδων από επιλεγμένα έργα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το αριστούργημα της Olga de Amaral «Poblado K.» (τιμή εκτίμησης 200.000-300.00 δολάρια), θα διατεθούν στη VivArte, μια φιλανθρωπική οργάνωση που κάνει προσπάθεια να ενισχύσει ευάλωτες κοινότητες στην Κολομβία.
Η Kaeli Deane, επικεφαλής στον οίκο Phillips για την πώληση «Λατινική Αμερική», είπε: «Αυτή η δημοπρασία συγκεντρώνει θαυμάσια παραδείγματα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα στην Τέχνη της Λατινικής Αμερικής τον τελευταίο αιώνα. Από το έργο «Το πορτρέτο της Marevna», του Ντιέγκο Ριβέρα, ζωγραφισμένο το 1916, μέχρι το έργο της Olga de Amaral «Poblado Κ.», το οποίο δημιουργήθηκε φέτος, οι συλλέκτες μπορούν να εντοπίσουν τις διάφορες διαδρομές αυτού του είδους από τη Μοντέρνα έως την αιχμή της Σύγχρονης Τέχνης στη Λατινική Αμερική.

Olga de Amaral, «Poblado K.», εκτίμηση 200.000-300.000 δολάρια
Olga de Amaral, «Poblado K.», εκτίμηση 200.000-300.000 δολάρια

Υπάρχει, επίσης, μια ισχυρή εκπροσώπηση των γυναικών καλλιτεχνών στη δημοπρασία, διότι επιθυμούσαμε να υπογραμμίσουμε την ανυπολόγιστη ιστορική σημασία που έχει το έργο κάποιων γυναικών στην Τέχνη της Λατινικής Αμερικής. Για την ακρίβεια, τα εννέα από τα δέκα έργα των οποίων τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν στον οργανισμό VivArte δημιουργήθηκαν από γυναίκες καλλιτέχνιδες από την Κολομβία».

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στη VivArte, μια φιλανθρωπική οργάνωση που κάνει προσπάθεια να ενισχύσει ευάλωτες κοινότητες στην Κολομβία

Μνημειώδης ευκαιρία το «Πορτρέτο της Marevna»

Ηγετική θέση στη δημοπρασία έχει το έργο του Ντιέγκο Ριβέρα «Το πορτρέτο της Marevna», το οποίο ο καλλιτέχνης ζωγράφισε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι. Ο πίνακας, που έχει τιμή εκτίμησης 800.000-1.200.000 δολάρια, για πολύ καιρό εθεωρείτο ότι είναι το πορτρέτο της πρώτης συζύγου του Ριβέρα, Αντζελίνα Μπέλοφ. Στην πραγματικότητα απεικονίζει τη Ρωσίδα ζωγράφο Marevna, η οποία ήταν γνωστή για την εντυπωσιακή ομορφιά της και τη φλογερή προσωπικότητά της και υπήρξε ερωμένη του Ριβέρα.
Αυτό το εξαιρετικό κυβιστικό έργο δημιουργήθηκε εκατό χρόνια πριν, το 1916, και παρέμεινε στην ιδιωτική συλλογή του Ευγένιου και της Νάταλι Τζόουνς για σαράντα χρόνια. Τη δεκαετία του 1980 ο πίνακας παρουσιάστηκε στην πρωτοποριακή έκθεση του Ντιέγκο Ριβέρα «Τα χρόνια του κυβισμού», η οποία ταξίδεψε από το Μουσείο Τέχνης του Φοίνιξ στις ΗΠΑ, στην Πινακοθήκη της Επιστήμης και της Τέχνης IBM, της Νέας Υόρκης, και από εκεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μεξικού.
Η πώληση αυτού του πίνακα σηματοδοτεί μια μνημειώδη ευκαιρία για έναν διεθνή συλλέκτη ή για ένα μουσείο να αποκτήσει αυτό το έργο.

Wifredo Lam, «Μεσάνυχτα», εκτίμηση 450.000-650.000 δολάρια
Wifredo Lam, «Μεσάνυχτα», εκτίμηση 450.000-650.000 δολάρια

Σύγχρονη Τέχνη

Φρέσκο στην αγορά είναι το έργο «Μεσάνυχτα», του Wifredo Lam. Ο πίνακας του 1962 αποτελεί κομψό παράδειγμα της εργασίας του Lam από τον χρόνο που πέρασε στη Σαβόνα, αφού εγκατέλειψε την Κούβα, μετά τις επαναστατικές ταραχές. Το έργο έχει εκτίμηση 450.000-650.000 δολάρια. Πρόκειται για μια παραλλαγή του femme-Cheval μοτίβου, που κυριαρχεί στο έργο του Lam, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Τo μοτίβο femme-Cheval ενσαρκώνει την ασέλγεια του γυναικείου σώματος και αποτελεί προσωποποίηση της τελετουργίας κατοχής την οποία συναντάμε στην αφρο-κουβανική θρησκεία της Santeria, την οποία ο Lam μελέτησε ως παιδί με τη νονά του.
Το έργο της Lygia Pape «Γλυπτική» επίσης θα διατεθεί στην πώληση, με τιμή εκτίμησης 400.000-600.000 δολάρια. Μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες εικαστικούς της Βραζιλίας, η Lygia Pape, παρουσιάζει μνημειώδη έργα και ασχολείται με τη γλυπτική, τη χαρακτική, την υποκριτική και τη σκηνοθεσία. Μαζί με τους Lygia Clark και Hélio Oiticica, η Pape ήταν μέλος της ομάδας που δημιούργησε το νεο-σκληροπυρηνικό μανιφέστο της Βραζιλίας, το οποίο προώθησε το ιδανικό ότι η Τέχνη δεν ήταν μια στατική αναπαράσταση, αλλά περισσότερο είναι οργανική και βιωματική επανάσταση.
Αξίζει ειδική μνεία η σχέση που έχει το έργο της Pape «Γλυπτική» με τον περιβάλλοντα χώρο και πώς αυτό επηρεάζει τον θεατή.
Μια εξαιρετική ομάδα έργων του κουβανέζικου συγκρητισμού θα συμπεριληφθεί επίσης στην πώληση. Αυτά τα ιστορικά έργα από καλλιτέχνες όπως ο Lolo Soldevilla, ο Mario Carreño, ο José Mijares, και ο Salvador Corratgé έχουν γίνει πρόσφατα όλο και περισσότερο επιθυμητά, με πολλά μουσεία να αποκτούν έργα από αυτό το βραχύβιο κίνημα για τις μόνιμες συλλογές τους. Ηγετική θέση στα έργα αυτής της ομάδας κατέχει το «Άτιτλο» του Mario Carreño. Το έργο του 1953 έχει τιμή εκτίμησης 30.000-50.000 δολάρια.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια