Από αύριο η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης – Ποιοι δικαιούνται επίδομα

449

Ξεκινάει αύριο Σάββατο 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι μεγαλύτερη από την περσινή χρονιά, τη στιγμή μάλιστα που το φυσικό αέριο, άμεσος ανταγωνιστής, κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, της τάξης των 5 λεπτών η κιλοβατώρα, με εξοικονόμηση μεγαλύτερη του 43% από το πετρέλαιο.

Οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα 93-94 λεπτά το λίτρο για την Αθήνα. Στην επαρχία θα είναι μεγαλύτερες ως είθισται. Θα υπάρξει βέβαια και φέτος επίδομα θέρμανσης για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες πληθυσμού, με διαφορετικά ωστόσο κριτήρια σε σχέση με πέρυσι. Λεπτομέρειες δε θα γίνουν όμως γνωστές πριν τα τέλη Οκτωβρίου.

Το άνοιγμα φέτος θα είναι ακριβότερο περίπου κατά 10% σε σχέση με τα 85 λεπτά το λίτρο που ήταν τον Οκτώβριο του 2015. Η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το κλείσιμο της περιόδου, τον Απρίλιο του 2016, όταν η τιμή ήταν στα επίπεδα των 75 λεπτών το λίτρο, ενώ είχαν υπάρξει και τιμές κοντά στα 70 λεπτά.

Το πετρέλαιο είναι ακριβότερο σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, που μεσολάβησαν. Οι φόροι θα καλύπτουν πλέον το 54% της τελικής του τιμής (έναντι 32,1% του μέσου όρου της ΕΕ). Ταυτόχρονα υπάρχει και μια αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Παρά την υπερφορολόγηση είναι βεβαίως αμφίβολο αν θα εισπραχθούν παραπάνω φόροι καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης δεν οδηγεί σε περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αντίθετα τα μειώνει, ενώ την ίδια στιγμή μεγεθύνεται το πεδίο δράσης για τους επιτήδειους και έτσι το λαθρεμπόριο ανθεί.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η ζήτηση τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου θα είναι περιορισμένη καθώς οι καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας είναι ακόμη καλές. Επιπλέον πολλά νοικοκυριά διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο.

Επίδομα θέρμανσης

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 ημερών από την επίσημη έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος. Η απόφαση θα εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο κατανομής του επιδόματος με σκοπό να υπάρχει καλύτερη στόχευση, χωρίς όμως να επηρεάζεται το συνολικό κονδύλι που είναι διαθέσιμο και το οποίο ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν θα γίνουν. Αντίθετα οι αλλαγές θα περιοριστούν στη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με κατηγοριοποίηση των κλιματικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την επικρατούσα πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών. Η αλλαγή αυτή εισάγεται επειδή πέρυσι που κάθε νομός (ολόκληρος, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες κάθε μέρους) ανήκε σε μια ζώνη, παρατηρήθηκαν μεγάλες αδικίες με ορεινές περιοχές που επικρατεί πολύ κρύο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλες μέσα στον ίδιο νομό που επικρατεί πολύ πιο ζεστό κλίμα.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και φέτος:

• Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

• Έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 1 παιδί με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

• Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια