Απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα

753

Ενισχυμένος φαίνεται να βγαίνει από την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος της κυβέρνησης του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μετά την εξέγερση των στασιαστών στρατιωτικών, θα έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να «καθαρίσει» το στράτευμα και τον κρατικό μηχανισμό από θύλακες που εναντιώνονται στην πολιτική του, ενώ κέρδισε και τη στήριξη της διεθνής κοινότητας, η οποία τον αναγνωρίζει ως εκλεγμένο δημοκρατικό ηγέτη.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει απογοητεύσει τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας ξεσηκώνοντας τις έντονες αντιδράσεις τους, όμως μετά το χθεσινό πραξικόπημα, σύσσωμοι οι διεθνείς εταίροι της Τουρκίας αποδοκίμασαν τη βίαιη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας και δήλωσαν πως στέκονται στο πλευρό της «δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης και των δημοκρατικών θεσμών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιαίτερα οι ηγέτες που οι χώρες τους συμμετέχουν στο συνασπισμό του ΝΑΤΟ, έσπευσαν άμεσα να ξεκαθαρίσουν ότι υποστηρίζουν τον Ερντογάν. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά, καθώς η Τουρκία θεωρείται σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, δεδομένης της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ αυτή τη στιγμή αποτελεί και μία γέφυρα για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Επιπλέον, Η χώρα φιλοξενεί περίπου 1.500 άτομα στρατιωτικού προσωπικού και αεροσκάφη των ΗΠΑ, καθώς και στρατεύματα από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες, στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, έναν σημαντικό σταθμό για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ. Επομένως, η πολιτική αστάθεια στην οποία θα οδηγούσε η επικράτηση των πραξικοπηματιών θα έθετε σε κίνδυνο της στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, εναντίον του ISIS.

Η στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης – που εκφράστηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα, μετά από διφορούμενες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κέρι – έρχεται παρά τις ανησυχίες που εκφράζονταν τον τελευταίο καιρό από την Ουάσιγκτο, για «καταστολή των πολιτικών ελευθεριών» στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την άνοιξη, ο Ομπάμα είχε αρνηθεί να συναντήσει επισήμως τον Ερντογάν, όταν ο τελευταίος βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για μία σύνοδο για τη πυρηνική ασφάλεια.

Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια αγκιστρώνεται ακόμα περισσότερο στην καρέκλα της εξουσίας, καταστέλοντας -πολλές φορές βίαια- τις φωνές που εναντιώνονται στην πολιτική του και τον καταγγέλλουν για διαφθορά.

Πάντως, το πραξικόπημα δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο διακυβέρνησης του Τούρκου προέδρου, αλλά και το γεγονός ότι παραδοσιακά στην Τουρκία επικρατεί ένταση ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, κάτι που καταδεικνύουν καιτα τρία πραξικοπήματα που έχουν γίνει στη χώρα από το 1960. Ωστόσο, αυτή η ένταση φαίνεται πως πάντα εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα στρατηγικούς στόχους της «βαθιάς» Τουρκίας.

Έτσι μετά την χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση του στην εξουσία, βάζοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για πλήρη επικράτηση και στο μέλλον.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια