Αποκλειστικό (AXIAplus.gr): Τροπολογία Κατρούγκαλου – ΝΑΤ… ρυθμίζει με δίκαιο τρόπο τις συντάξεις των ναυτικών!

Γράφουν Πάρις Κουρτζίδης & Αγγελική Λάζου

2527
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει κατά αποκλειστικότητα το AXIAplus, το υπουργείο Εργασίας μετά από εισήγηση του ΝΑΤ και με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, ετοιμάζεται να καταθέσει τις ημέρες αυτές τροπολογία με την οποία θα ρυθμίζει, αφενός την αντιστοίχιση του πραγματικού χρόνου ασφάλισης -με την έννοια της συνθετικής υπηρεσίας-, κι αφετέρου τις συντάξιμες αποδοχές, που θα προκύπτουν από το βασικό μισθό (όπως αυτός ορίζεται από την ισχύουσα ΣΣΕ με την προσαύξηση της ειδικότητας).
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΝΑΤ, ο οποίος μετά από υπόδειξη του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου ορίσθηκε επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επιλύσουν ζητήματα τα οποία είχαν μείνει σκοπίμως ασαφή, ώστε να περνούσε το πολυνομοσχέδιο -όπως κι έγινε-, προς χάριν του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης.
Ο κ. Ανδρέας Κομματάς, έχοντας το «πράσινο φως» από τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, φέρεται να είναι πολύ κοντά στο πετύχει τελικά να επιλύσει το πρόβλημα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης -καθώς και της προσωρινής-, όπως και να ξεπεράσει το εμπόδιο που ανέκυπτε για την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.
 Μετά, λοιπόν, από την ολοκλήρωση της «κρυφής διαπραγμάτευσης», με τα ειδικά κλιμάκια των δανειστών, ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας και πρόεδρος του ΝΑΤ, κ. Ανδρέας Κομματάς, φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, κι έτσι το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει για να καταθέσει ειδική εγκύκλιο με την οποία θα διευθετεί και την απονομή της διαδοχικής σύνταξης.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως, μέχρι να κατατεθούν οι σχετικές τροπολογίες και οι εγκύκλιοι αυτές, που θα λύσουν συνολικά το πρόβλημα των συντάξεων, το ΝΑΤ δεν μπορεί να εκδώσει εντολή για απονομή καμίας σύνταξης. Συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το AXIAplus.gr, το ΝΑΤ, από τις 13 Μαΐου, αν και λαμβάνει κανονικά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορεί να καταβάλει καμία νέα σύνταξη, μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.
Στα αξιοσημείωτα, πάντως, καταγράφεται ότι η επίπονη διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΝΑΤ με τους θεσμούς, δείχνει να φέρνει -έστω και τώρα- θετικά αποτελέσματα στο ναυτικό απομαχικό ταμείο, επιλύοντας ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στις συνταξιοδοτήσεις των ναυτικών.
Η αλήθεια, εν πολλοίς, είναι ότι, η ελληνική πλευρά κατάφερε να κερδίσει την πίστωση χρόνου που χρειάζεται, έως ότου εφαρμοστεί πλήρως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και για τους συνταξιούχους του ναυτικού.
Ενδεικτικός είναι ο διάλογος μεταξύ προέδρου του ΝΑΤ και του Ιρλανδού τεχνοκράτη των δανειστών, ο οποίος φέρεται να του είπε ότι, αν όλα αυτά είχαν συζητηθεί εκτενώς και επιλυθεί σωστά από τον Φεβρουάριο του 2014, σήμερα δεν θα υπήρχε κανένας λόγος διαπραγμάτευσης.
Με ισχυρά επιχειρήματα, λοιπόν, που αφορούν κυρίως στη δυσκολία λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος των ναυτικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών πείσθηκαν τελικά για την ορθότητα των επιχειρημάτων και αποδέχτηκαν τις αναγκαίες και επιτυχημένες «χειρουργικές επεμβάσεις» των κ. κ. Κατρούγκαλου και Κομματά.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 οι συντάξεις που θα απονεμηθούν για αιτήσεις μετά τις 13 / 5 / 2016, δηλαδή με το νέο σύστημα, θα αποτελούν το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης.

Για την απονομή των συντάξεων αυτών απαιτούνται τρία δεδομένα:

1. Ο χρόνος ασφάλισης όπως ορίζεται στο αρ. 34 παρ. 1 εδ.(α) του νόμου, «ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης, ήτοι ο χρόνος ασφαλιστέας απασχόλησης ή ιδιότητας στον Ε.Φ.Κ.Α. ή στους εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς για τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές. Για τους μισθωτούς ως χρόνος ασφάλισης αναγνωρίζεται και ο χρόνος για τον οποίο οφείλονται εισφορές, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις«.
2. Οι συντάξιμες αποδοχές όπως ορίζονται στο αρ. 28 παρ. 2 εδ. (α) του νόμου, «για τους μισθωτούς, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκον της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, προσαυξαυνόμενες κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή».
3. Το ποσοστό αναπλήρωσης όπως ορίζεται στο άρ. 8 παρ. 4.
 
 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια