Αποκλειστικό: Με τις νέες αντικειμενικές η προστασία της πρώτης κατοικίας!

Γράφει η Αγγελική Λάζου

526

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα Funds. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τετάρτη και θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2017 και μέχρι της αξίας των 140.000 ευρώ.

Ωστόσο το αργότερο τον Ιούλιο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης θα ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες και χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών αγωνιούν για την δική τους περιουσία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Axiaplus, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα προσδιοριστεί σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με εκείνες που ίσχυαν όταν ο δανειολήπτης σύναψε το δάνειο του με την Τράπεζα. Όπως μας διαβεβαίωσαν από το Υπουργείο Οικονομίας μια κατοικία που κόστιζε 180.000 και η νέα αντικειμενική της αξία έπεσε στα 140.000 ευρώ προστατεύεται απολύτως, αφού η τράπεζα θα εξετάσει την τρέχουσα αξία της.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομίας σημείωνουν στο Axiaplus, ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες βάση των διατάξεων που ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν , να έρθουν σε συμφωνία με τους δανειολήπτες και να προχωρήσουν από κοινού σε ρύθμιση του δανείου ώστε να καταστεί ενήμερο. Στην περίπτωση όμως που ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος , τότε η τράπεζα αποκτά το δικαίωμα πώλησης του δανείου στο ξένο Fund, αμέσως μετά το τέλος του 2017 χωρίς καν να ενημερώσει τον δανειολήπτη.

Οι ίδιες πήγες πάντως υπογραμμίζουν πως οι τράπεζες υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο από την ΕΚΤ , που ζητά μέσα σε μια 7ετία να έχουν καθαρίσει όλα τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα ο σχεδιασμός της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας είναι να πωλείται το 7% των κόκκινων δανείων ανά έτος, ώστε να σταματήσουν να εγγράφονται στους ισολογισμούς των τραπεζών ζημιές. Μέχρι το Δεκέμβριο πάντως το σύνολο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας θα πρέπει να έχει πωλήσει όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και αμέσως μετά θα προχωρήσει με τα στεγαστικά.

Όπως τόνιζουν πηγές του Υπουργείου στο Axiaplus, ακόμα και το Fund που θα αγοράσει οποιοδήποτε κόκκινο δάνειο, πριν προχωρήσει σε πλειστηριασμό οφείλει να καλέσει τον δανειολήπτη και να επιχειρήσει να συμφωνήσει μαζί του για τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου του. Στην περίπτωση που φανεί ασυνεπής επί τριμήνου, τότε και μόνο τότε μπορεί χωρίς καν να ενημερώσει τον δανειολήπτη να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια