ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τι προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές για τα προληπτικά μέτρα

«Λευκός καπνός» μέχρι την Μ. Τετάρτη και έκτακτο Eurogroup την Μ. Πέμπτη;

955
European Commission in Brussels

«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη ούτε στα προληπτικά μέτρα, ούτε στους μηχανισμούς ενεργοποίησης τους», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο AxiaPlus, τονίζοντας πως οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν Κυριακή ή Δευτέρα το αργότερο.

Αν και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πιθανή τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, αυτό δύσκολα θα υλοποιηθεί εάν μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη δεν έχουν κλειδώσει τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ο αυτόματος μηχανισμός δέσμευσης που θα οδηγεί σε εξοικονομήσεις 3,6 δισ. ευρώ.

Για τα προληπτικά μέτρα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να προτείνει στους δανειστές ένα μηχανισμό εξοικονόμησης αντίστοιχο με αυτό που είχε προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών το 2013. Δηλαδή να προσδιορισθούν «οροφές» στις μεγάλες κατηγορίες δαπανών του Δημοσίου και ειδικά σε μισθούς, συντάξεις και στις προμήθειες και να υπάρξει πρόβλεψη να ενεργοποιούνται αυτόματοι κόφτες στις δαπάνες ανά τρίμηνο όταν παρουσιάζεται απόκλιση 10% από τους στόχους.

Στη βάση αυτή δεν επιβεβαιώνονται τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να εντάσσει στα προληπτικά μέτρα τόσο τη μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή 24% όσο και την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%. Ωστόσο, εάν αυτά ζητηθούν από τους δανειστές δεν αποκλείεται και να εφαρμοστούν.

Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών είναι από χθες στην Αθήνα και αναμένεται να έχουν νέο γύρο συζητήσεων σήμερα ή το αργότερο αύριο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κυρίως για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιμένουν σε μείωση του αφορολογήτου και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση τους πρότεινε αυτό να περιορισθεί στα 8.900 ευρώ και να αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί. Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμη η προστασία της πρώτης κατοικίας κατά την πώληση κόκκινων δανείων και ζητήματα σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

ParKour

 

 

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια