Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του λιανεμπορίου, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς

493

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού λιανεμπορίου κρίνεται απαραίτητη από τους ανθρώπους της αγοράς, αλλά και από την πολιτεία, όπως επίσης υποχρεωτική καθίσταται και η ανεύρεση ενός νέου προτύπου δομών και λειτουργίας της.

Αυτό προκύπτει από τα άρθρα του νέου τεύχους του περιοδικού «Οικονομικά Χρονικά» του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο επικεντρώνεται στις προοπτικές και προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο κλάδος του λιανικού εμπορίου.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, αναφέρει ότι οι βασικότερες αλλαγές της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας των εγχώριων επιχειρήσεων του κλάδου, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, θα μπορούσε να είναι η δημιουργία από τις δυναμικές επιχειρήσεις, αλυσίδων αξίας με συμμετοχή και ωφέλεια όλων των εγχώριων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των εμπορικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη εξειδικευμένων καταστημάτων και η υιοθέτηση σύγχρονων μέσων πώλησης.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο επονομαζόμενος «κορμός» του παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας, πρέπει να εστιάσει, πλέον, με επιμονή στην αφομοίωση νέων, αποτελεσματικότερων διοικητικών μεθοδολογιών, νέων τεχνολογικών δεδομένων και νέων στρατηγικών εργαλείων και κατευθύνσεων.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Μπάλτας, θεωρεί ότι το σημαντικότερο στοιχείο της εμπορικής επιτυχίας, στον κλάδο του λιανεμπορίου, είναι η κατανόηση της συμπεριφοράς του καταναλωτή και η προσαρμογή της εμπορικής στρατηγικής στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες και προτιμήσεις των πελατών.

Ο Αντ. Μαρκής, πρόεδρος ΣΕΛΠΕ, υποστηρίζει ότι η ελληνική αγορά δεν χρειάζεται παρεμβάσεις από εξωγενείς παράγοντες αλλά απαιτεί μόνο την ησυχία της και τον κατάλληλο χρόνο να ενσωματώσει οποιαδήποτε παρέμβαση της πολιτείας στο δομικό ιστό της.

Από την πλευρά του ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Νικ. Ηρειώτης, σημειώνει ότι η ενίσχυση της κατανάλωσης αποτελεί βασικό παράγοντα για να οδηγηθεί η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και στα μέτρα ενίσχυσης της κατανάλωσης περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια