Ερντογάν στο CNN: Η Τουρκία θα καταθέσει επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν – Πιθανή η επαναφορά της θανατικής ποινής!

659

Την πρώτη του συνέντευξη, μετά το πραξικόπημα της Παρασκευής, παραχώρησε στο CNN Turk, από το προεδρικό παλάτι της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως υπάρχει ξεκάθαρα έγκλημα προδοσίας.

«Βέβαια, θα χρειαστεί μία κοινοβουλευτική απόφαση, προκειμένου αυτή η ενέργεια να πάρει τη μορφή συνταγματικού μέτρου, οπότε οι ηγέτες θα πρέπει να συγκεντρωθούν, να το συζητήσουν και αν το αποδεχθούν, τότε εγώ ως πρόεδρος θα εγκρίνω την όποια απόφαση έρθει στο κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σχολιάζοντας τις εκκλήσεις των πολιτών για την επιβολή της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες, ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε: «Γιατί να τους κρατήσω στη φυλακή και να τους ταΐζω για τα επόμενα χρόνια; Αυτό λέει ο κόσμος. Θέλουν να μπει ένα γρήγορο τέλος, γιατί ο κόσμος έχασε συγγενείς, γείτονες, παιδιά… Υποφέρουν, οπότε είναι πολύ ευαίσθητοι και εμείς πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη λογική και ευαισθησία».

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία θα υποβάλει, τις επόμενες ημέρες, επίσημο έγγραφο αίτημα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο κληρικός, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός του Ερντογάν και ο Τούρκος πρόεδρος τον έχει κατονομάσει ως τον υποκινητή του πραξικοπήματος.

Οταν ρωτήθηκε τι θα κάνει, αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να εκδώσουν τον Γκιουλέν, ο Ερντογάν απάντησε ότι «έχουμε μία αμοιβαία συμφωνία για την έκδοση εγκληματιών».

«Ετσι, αν ζητήσεις την έκδοση κάποιου, είσαι στρατηγικός εταίρος μου και θα υπακούσω, θα συμμορφωθώ με αυτό. Αλλά, αν δεν κάνεις το ίδιο… Βεβαίως πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα σε αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη απαντήσει – στις προφορικές εκκλήσεις της Τουρκίας για την έκδοση Γκιουλέν – ότι θα εξετάσει το θέμα, μόνο αν η Αγκυρα προσκομίσει σαφείς αποδείξεις για την εμπλοκή του κληρικού στην απόπειρα πραξικοπήματος.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια