Ανοίγει το Mega αλλά…

465

Μπορεί να υποχώρησαν οι μέτοχοι του MEGA στις απαιτήσεις των τραπεζών προκειμένου να ανοίξει το κανάλι το συντομότερο δυνατόν, αλλά η κατάσταση φαντάζει ακόμα δύσκολη. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ήταν το κλειδί στις εξελίξεις των συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να ξεκολλήσει η διαδικασία.

Βεβαίως, όπως τόνισε και ο μέτοχος στη χθεσινή του συνάντηση με τους εργαζόμενους του καναλιού, προς το παρόν υπάρχει προφορική συμφωνία και μένει να αποτυπωθεί στα χαρτιά μέχρι την άλλη Πέμπτη. Γιαυτό και οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί…

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ίδιος ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει μπει μπροστά και συζητάει απευθείας πλέον με τους τραπεζίτες δημιουργεί στις τάξεις των εργαζομένων συγκρατημένη αισιοδοξία. Η οικονομική επιφάνεια των βασικών μετόχων και κυρίως η επιθυμία να μπουν στον νέο τηλεοπτικό στίβο τούς επέτρεψε να πάρουν τη μεγάλη απόφαση και το MEGA να επιστρέψει ξανά στην κανονικότητα.

Επόμενο βήμα ο διαγωνισμός

Έτσι, λοιπόν, αν η προφορική συμφωνία αποτυπωθεί και γραπτώς, δηλαδή εγκριθεί και από τα τέσσερα Δ.Σ. των συστημικών τραπεζών, το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή του καναλιού στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ωστόσο, ήδη στο πίσω μέρος του κεφαλιού των μετόχων είναι με ποιους και με ποια γραμμή θα τρέξουν το νέο κανάλι, το οποίο έχει ήδη μια μεγάλη παρακαταθήκη προκειμένου να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στον νέο τηλεοπτικό τοπίο. Και εκεί το θέμα είναι πιο περίπλοκο, καθώς θα πρέπει να ικανοποιηθούν όλοι οι μέτοχοι…

Νέο τηλεοπτικό τοπίο

Ενώ πλησιάζει η μέρα που θα ανακοινωθεί ο νέος διαγωνισμός για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, τα δεδομένα ως τώρα έχουν ως εξής: Το έχουμε ξαναγράψει εδώ στην «Α» ότι μέχρι τώρα σίγουροι για να διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια είναι οι Γιάννης Αλαφούζος, ο Θοδωρής Κυριακού, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο Ιβάν Σαββίδης.

Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι, καθώς έχει εκδηλώσει ήδη πρόθεση να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ανεξαρτήτως της εξέλιξης που θα έχει η υπόθεση Mega. Ο ίδιος βλέπει ότι μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις του στον έντυπο τύπο πάνε πολύ καλά, οι κυκλοφορίες στο «Βήμα» και στα «Νέα» έχουν αυξηθεί και είναι πολύ ευχαριστημένος διότι το ρίσκο του στα Media του έχει αποδώσει και σε επίδραση αλλά και στον ανταγωνισμό.

Ψάχνει συνέταιρο ο Κοντομηνάς

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και διάφορες παράμετροι για τους υπόλοιπους παίχτες του τηλεοπτικού τοπίου. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς από τη στιγμή που έχει χαλάσει το ντιλ με τους Τσέχους της Emma Delta και του ΟΠΑΠ ψάχνει να βρει συνέταιρο προκειμένου να τρέξει το κανάλι του στη διαδικασία των νέων αδειών.

Γιαυτό, όπως λέει η αγορά, δεν είναι απίθανο να έρθει σε συμφωνία με τον Ιβάν Σαββίδη προκειμένου να κατεβούν μαζί και να διεκδικήσουν μία τηλεοπτική άδεια. Και οι δύο επιχειρηματίες είναι κοντά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα διατηρούν ακόμα πολύ καλές σχέσεις με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Καινούργιοι «παίχτες»

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν οι κενές τηλεοπτικές θέσεις που μένουν να καλυφθούν μέσα από κινήσεις που θα κάνουν επιχειρηματίες που κινούνται είτε στον έντυπο τύπο είτε στον διαδικτυακό χώρο. Όπως εξηγούν παράγοντες της τηλεοπτικής αγοράς, το τίμημα πλέον για τις τηλεοπτικές άδειες είναι μικρό. Μιλάμε για περίπου 35 εκατ. ευρώ μοιρασμένο σε δώσεις των 3,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για 10 χρόνια και σημαντικές εκπτώσεις στον φόρο για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Κάποιοι από τους παραδοσιακούς εκδότες σκέφτονται ήδη πλάνα χρηματοδότησης για να διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια. Βάσει αυτού του σκεπτικού δεν είναι απίθανο να μπουν στο παιχνίδι δυνατά ο Γιώργος Κουρής, εκδότης της «Κόντρα News» και του Kontra Channel που εκπέμπει τοπικά, αλλά και άλλοι παίχτες όπως ο Δ. Μάρης με τη βοήθεια του Φ. Μπόμπολα με τον οποίον διατηρούν μαζί γνωστή στοιχηματική εταιρεία.

Αλλά ακόμα και οι Τσέχοι του ΟΠΑΠ με βασικό ενδιαφερόμενο τον Δημήτρη Μελισσανίδη ενδεχομένως να ενδιαφερθούν για μία συχνότητα που θα μπορούν να διαφημίζουν τη μεγάλης κεφαλαιοποίησης εταιρεία του ΟΠΑΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, είναι πολύ πιθανόν να ενδιαφερθούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο, όπως έχουν παίξει χρόνια στον έντυπο τύπο, και συγκροτήματα τύπου όπως το «Πρώτο Θέμα» με τον Θέμο Αναστασιάδη και Τάσο Καραμήτσο.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια