Ανδρέας Λοβέρδος: «Τι δουλειά έχουμε εμείς με πολιτικά περιτρίμματα;»

Ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλάει στην «axianews»

889

Ο πρωθυπουργός ψάχνει συνενόχους στα πολιτικά του εγκλήματα και σε μας δεν θα τους βρει, τονίζει ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς τη Φώφη Γεννηματά για διεύρυνση της κυβερνητικής βάσης. Υπενθυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για συναίνεση από το 2011 και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μιλούσε με χυδαία διχαστικά συνθήματα.

 Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου

Μιλά για κάλπικο αφήγημα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση και εξηγεί πως με δημοσιονομικό λαϊκισμό λύση στο χρέος δεν μπορεί να υπάρξει.

 Γιατί απορρίψατε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς τη Φώφη Γεννηματά για διεύρυνση της κυβερνητικής βάσης;

Επειδή δεν υπήρχε καμμία περίπτωση να συνεργαστούμε με δημαγωγούς, λαϊκιστές, παθολογικούς ψεύτες, ανίκανους και αναποτελεσματικούς. Δεν είμαστε χθεσινοί στην πολιτική όπως εμφανίζεται να υπολαμβάνει ανοήτως ο Αλέξης Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για συναίνεση και ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία από το 2011 και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε με χυδαία διχαστικά συνθήματα του τύπου «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Τώρα που ο πρωθυπουργός απέτυχε, ψάχνει συνενόχους στα πολιτικά του εγκλήματα. Σε μας δεν θα τους βρει. Και καταληκτικά «Τι δουλειά έχουμε εμείς με πολιτικά περιτρίμματα;».

Το ΠΑΣΟΚ σε τι κυβέρνηση θα συμμετείχε; Υπήρξατε ένα κόμμα εξουσίας.

 Αυτό προκύπτει από τη μέχρι τώρα πορεία μας. Είμαστε το μοναδικό κόμμα στη χώρα που έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή μέσα στην κρίση ότι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα των πολιτικών και κοινωνικών συμπεφωνημένων. Όταν εμείς αψηφούσαμε το πολιτικό κόστος για να κάνουμε αυτό που πρέπει, τα «Ζάππεια» και «το σκίσιμο των μνημονίων» υπήρξαν οι πολιτικές επιλογές των άλλων κομμάτων. Ανάμεσα σε μας και σε όλους τους άλλους υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που ορίζει ποιος αδιάλειπτα ενήργησε πατριωτικά. Το είδος όμως της κυβέρνησης που πλέον έχει ανάγκη η χώρα δεν μπορεί να το ορίσει κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός. Αυτή η επιλογή ανήκει στο εκλογικό Σώμα. Όταν θα καταμετρηθεί η ψήφος των Ελλήνων πολιτών τότε θα μας επιτραπεί να αποφασίσουμε. Οποιαδήποτε τοποθέτηση νωρίτερα θα ήταν ύβρις προς τους ψηφοφόρους.

 Χαρακτηρίσατε ήττα το αποτέλεσμα του Eurogroup. Tι έφταιξε μετά από τόσο καιρό διαπραγμάτευσης;

 Τα πάντα όλα. Το σύνολο της προσέγγισης της κυβέρνησης και πρωτίστως των ενεργειών του πρωθυπουργού και του υπουργού των Οικονομικών κ. Τσακαλώτου στάθηκε μοιραίο για το κακό αποτέλεσμα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Θα μου επιτρέψετε όμως να διαφωνήσω με τον όρο διαπραγμάτευση. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δεν έκαναν διαπραγμάτευση. Καθυστέρησαν δραματικά για να πουλάνε στο εσωτερικό ένα κάλπικο αφήγημα περί δήθεν μείωσης του χρέους, που όμως κανείς δεν αγοράζει πλέον και να πηγαίνουν στο εξωτερικό για να μας κάνουν διεθνώς ρεζίλι. Κι αυτό εκτιμώ ότι αποτελεί τη συμπύκνωση της πολιτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης. Κοροϊδία των Ελλήνων και εξευτελισμός στους ξένους.

Εκτιμάτε ότι το χειρότερο απ’ όλα είναι το θέμα του χρέους;

 Το θέμα της μείωσης του χρέους ήταν ξεκαθαρισμένο στη συνείδηση όλων όσοι γνωρίζουν έστω και ακροθιγώς περί οικονομίας, γιατί πολύ απλά με δημοσιονομικό λαϊκισμό λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό που δεν είναι ξεκαθαρισμένο τουλάχιστον σε μένα είναι τι από τα δύο ισχύει για τους κυβερνώντες. Είναι τόσο αδαείς και άρα επικίνδυνοι για την οικονομία ώστε να πιστεύουν πως θα κάνουν καριέρα στην Ευρώπη με τα ίδια μέσα που κατάφεραν να ξεγελάσουν τους αγανακτισμένους στις πλατείες; Ή είναι τόσο κυνικοί που ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, να κερδίσουν δηλαδή κάτι χειροπιαστό από τους εταίρους – δανειστές μας, επιλέγουν να εμπαίζουν τους Έλληνες έστω και για λίγες ημέρες; Όποιο πάντως και από τα δύο να ισχύει είναι τραγικό. Γιατί αποδεικνύεται ότι είτε μας κυβερνούν επικίνδυνοι, είτε μας κυβερνούν αδίστακτοι, κυνικοί. Και ακόμη χειρότερα μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

 Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχετε σηκώσει τη σημαία κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει όλα όσα πρέπει γι’ αυτό το ζήτημα;

Στην υπόθεση του λαθρεμπορίου τσιγάρων δεν θα κάνω πίσω, ούτε για να πάρω φόρα. Θα φτάσω μέχρι το τέλος. Από την 11η Ιουνίου μέχρι σήμερα έχω απευθύνει επτά ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς. Μία προς τον υπουργό Ναυτιλίας, μία προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και πέντε προς τον υπουργό Οικονομικών. Με εξαίρεση τον κ. Κοντονή που απάντησε στην ερώτησή μου ενημερώνοντας ότι σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα καμμία άλλη απάντηση δεν έχω λάβει για τις υπόλοιπες έξι ερωτήσεις μου. Η κυβέρνηση σιωπά, τα ερωτήματα πλέον είναι αμείλικτα, αλλά οι πολίτες δικαιούνται να ξέρουν. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα σχετικά δημοσιεύματα για τα δύο πλοία εμπλέκουν συγκεκριμένη εταιρεία, η υπόθεση εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από σκοτεινή. Γιατί δεν βγαίνουν να απαντήσουν; Τι είναι εκείνο που τους εμποδίζει; Η αμηχανία; Η ενοχή; Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις. Και θα τις δώσουν. Είμαι αποφασισμένος εφόσον σιωπούν να φέρω το θέμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Τσακαλώτο και θα το πράξω αμέσως. Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει σε ετήσια βάση η KPMG το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα έχει φτάσει το 30%. Αυτή η κατά κυριολεξία παράνομη αγορά, που στερεί από το Δημόσιο έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και θέτει σε κίνδυνο 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στον συγκεκριμένο τομέα, πρέπει να πάψει να υφίσταται. Η κυβέρνηση όφειλε να αναγνωρίσει αυτή την ευθύνη της και να μη σιωπά. Θα την αναγκάσουμε να το κάνει.

 

«Να πάρει το ΠΑΣΟΚ ξανά την θέση που αξίζει και δικαιούται»

 Έχετε συνέδριο. Έφτασε η ώρα της εκλογής νέου προέδρου από τη βάση;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αρχηγό. Είμαι βέβαιος ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να ανοίξει συζήτηση εκλογής νέου προέδρου. Για τα υπόλοιπα έχει ήδη μιλήσει η κ. Γεννηματά. Μέσα κι έξω από τη Βουλή αγωνιζόμαστε όλοι για να απαλλαγεί η χώρα από το εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα που μας κυβερνά και να προβληθεί όσο περισσότερο γίνεται η δεδομένη πολιτική μας υπεροχή στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Εσείς θα κατεβαίνατε υποψήφιος στο νέο φορέα που θέλετε να δημιουργήσετε; Άλλωστε, στο παρελθόν είχατε διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Προσθέτω στην προηγούμενη απάντησή μου ότι για μένα είναι ζήτημα ακριβής τιμής να πάρει το ΠΑΣΟΚ ξανά τη θέση που αξίζει και δικαιούται. Το κόμμα μας μπορεί σήμερα να είναι μικρότερο κοινοβουλευτικά, αλλά είναι μεγάλο και σε ιδέες και σε πολιτικές και σε ικανότητες. Προσωπικά θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην εξέλιξη της Κεντροαριστεράς ως μιας πολιτικής δύναμης με καθοριστικό και διακριτό ρόλο. Τον σκοπό αυτό θα τον υπηρετήσω ως απλός μαχητής της πρώτης γραμμής, με παραμερισμό προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια