Ανατροπή στο ΑΕΠ: Η ΕΛΣΤΑΤ μιλάει για ανάπτυξη 0,4%

493

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αν και στις 15 Μαΐου είχε ανακοινώνει – στην πρώτη εκτίμηση – ότι το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1%.

Σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% έναντι της μείωσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου.

Η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της αποδίδει την αλλαγή αυτή στην «ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση». «Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια