Γαλλία: Θρίαμβος για Φιγιόν – Τέλος εποχής για Σαρκοζί [pic]

371

Με καταμετρημένες τις ψήφους σχεδόν στο σύνολο των εκλογικών κέντρων, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, προηγείται με διαφορά των δύο κυριότερων αντιπάλων του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 43,5%, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ 27,6% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μόλις 22,1%. Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3% ο καθένας.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε την ήττα του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων και ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν στον δεύτερο γύρο. Ο Σαρκοζί είπε ότι αισθάνεται πιο κοντά στον Φιγιόν απ’ ότι στον Αλέν Ζιπέ, που επίσης περνάει στον δεύτερο γύρο.

Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ψήφισαν 3,9-4,3 εκατομμύρια Γάλλοι.

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» σχολιάζει με ένα «ιδιαίτερο» πρωτοσέλιδο τα αποτελέσματα των προκριματικών.

Ο Φιγιόν, ο οποίος θα θα διεκδικήσει το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς στο δεύτερο γύρο απέναντι στον Αλέν Ζιπέ, εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδο με σηκωμένα τα χέρια σε ένα πανηγυρικό στιγμιότυπο, την ώρα που ο Νικολά Σαρκοζί με κλειστά τα μάτια σαν να είναι νεκρός, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

«Φιγιόν, η απογείωση, Σαρκοζί, η πτώση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος της «Liberation».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια