Αλέξης Τσίπρας: «Σχεδιάζουμε κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία – Στρατηγικός στόχος η δίκαιη ανάπτυξη» [Βίντεο]

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

721

Μιλώντας σε ένα αμφιλεγόμενο χώρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα του για μια δίκαια ανάπτυξη. Έχοντας πλέον ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, κι έχοντας λάβει τα προαπαιτούμενα των δανειστών, έθεσε τους από δω και πέρα στόχους της κυβέρνησης του, προκειμένου η χώρα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, καθώς τα μέτρα ήταν σχεδιασμένα να ληφθούν από το πρώτο έτος που το τρίτο μνημόνιο βρίσκεται σε ισχύ.

Αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση κέρδισε κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι οι συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15%  του ΑΕΠ ετησίως, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται λιγότεροι πόροι για  την εξυπηρέτηση χρέους και περισσότεροι για κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη.

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση του τη δίκαιη ανάπτυξη και αναφέρθηκε εκτενώς στον νέο στρατηγικό του στόχο: «Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση,  επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων,  συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας

Σε ότι αφορά τα αναπτυξιακά εργαλεία έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης να αυξήσει το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ. Μιλώντας για τη ρευστότητα τόνισε την επικείμενη επαναφορά του waiver, αλλά και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ο πρωθυπουργός εστίασε σε τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η διαχείριση:

  1. Τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών η Κυβέρνηση προσπαθεί να δίνονται αντί ενός επωφελούς τιμήματος.

2. Σε περίπτωση πώλησης μειοψηφικών πακέτων μετοχών, ο σκοπός είναι η συμμετοχή των επενδυτών να βοηθά στην μεταφορά τεχνογνωσίας και την εισροή ρευστότητας.

3. Σχετικά με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά καταλύματα, στόχος είναι να κερδίζει η ελληνική οικονομία πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό.

Όσον αφορά στα μεγάλα έργα υποδομής, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από το βήμα του Μουσείου της Ακρόπολης ότι πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του έτους οι 5 οδικοί άξονες (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Ε65).

Για το δε μετρό της Θεσσαλονίκης, τόνισε πως «επανεκκινούν οι εργασίες σε 4 σταθμούς, και δημιουργούνται 1500 θέσεις εργασίας άμεσα εντός του καλοκαιριού. Και πλέον, μπαίνει ο τελικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, εντός το 2020».

Στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ. Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2 δις, η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου πρόκειται να ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας.

Ακόμη ανήγγειλε την ένταξη της Ελλάδας στο σχεδιαζόμενο αγωγό IGB για την μεταφορά του φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός «6,75 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δις μέχρι το 2021».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν απέφυγε να αναφερθεί και στην ανεργία, τονίζοντας ότι: « Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας. Κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για τη μεγέθυνση της οικονομίας αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές τις περασμένης περιόδου.»

Αναλυτικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Μουσείο της Ακρόπολης

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια