Αλέξης Τσίπρας: Αντιπολιτευτική τακτική μίζερης ρητορείας

834

Πρόταση συνεννόησης με την αντιπολίτευση για «κοινή εθνική στάση» στο ζήτημα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό, ωστόσο δεν απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην στάση του Σόιμπλε στο Eurogroup εκφράζοντας την ευχή να είναι ίδια με εκείνη που διατύπωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αύριο είναι μία σημαντική μέρα γιατί για πρώτη φορά το Eurogroup θα συνεδριάσει με ατζέντα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προτάσεις της ΝΔ για το θέμα, είμαι ανοικτός να βρεθούμε να μου τις αναλύσετε. Η ουσία είναι ότι η συζήτηση ξεκινά και η ελληνική γραμμή δεν είναι εκείνη των Σαμαρά και Βενιζέλου ότι το χρέος είναι βιώσιμο και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας για το χρέος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν λέτε την αλήθεια ότι για πρώτη φορά μπαίνει το θέμα στην ατζέντα του Eurogroup. Η υπόσχεση για την μείωση του χρέους υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012 και εσείς την αγοράζεστε πολύ ακριβά, με 8 δις μέτρα», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες».

«Σας κάλεσα να στηρίξετε την εθνική προσπάθεια. Όμως επιμένετε σε μία μίζερη αντιπολίτευση, σε μία αντιπολιτευτική τακτική μίζερης ρητορείας. Δεν αξίζει αυτό στο κόμμα σας», του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Η χώρα έχει μία δυνατότητα να βγει από την κρίση: να φύγει από τον φαύλο δημοσιονομικό κύκλο, να ξεκινήσει να παράγει. Αυτό προϋποθέτει μία λύση για το χρέος», τόνισε  ο πρωθυπουργός, ο οποίος σχολίασε και την «υπόσχεση» που είχε λάβει για το χρέος η κυβέρνηση Σαμαρά: «πήρατε μία υπόσχεση το 2012. Γιατί δεν την αξιοποιήσατε; Γιατί έβγαινε τότε ο Σαμαράς και έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ακύρωνε την υπόσχεση που είχε λάβει; Γι’ αυτό η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε ποτέ».

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε την δήλωση Γκάμπριελ υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και κατά της λιτότητας. «Η Ελλάδα πρώτη φορά έχει τόσους ισχυρούς υποστηρικτές», είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «εύχομαι και ελπίζω την ίδια στάση να επιδείξει στο Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας».

Ακόμη έδωσε έμφαση στην αλλαγή σελίδας που σηματοδοτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να ακολουθήσουμε την καταστροφολογία των αντιπάλων μας. Εμείς κοιτάμε μπροστά και εργαζόμαστε σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι η διαπραγμάτευση. Το άλλο είναι να περάσει η Ελλάδα από την περίοδο της ακραίας ύφεσης σε ανάπτυξη. Έχει μπει σε εφαρμογή και θα «τρέξει» περισσότερο μετά την αξιολόγηση. Θέλουμε ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, με αύξηση των κοινωνικών παροχών στην πρώτη ευκαιρία, με στήριξη της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «το πλεόνασμα το πιάσαμε το 2015 γιατί για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις. Αυτό είναι το εναλλακτικό μας σχέδιο και όχι οι περικοπές που είναι το δικό σας».

«Η ανάπτυξη θα έχει κοινωνικό πρόσημο», επεσήμανε και σημείωσε πως «διαμορφώνουμε ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις και για την προστασία της εργασίας. Καταφέραμε να είμαστε πρώτοι στο ΕΣΠΑ. Έχουμε στενή συνεργασία για το πακέτο Γιούνκερ και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μετά από 10 χρόνια επιστρέφει στη χώρα η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης)».

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ανακοίνωσε ότι «στον αναπτυξιακό νόμο προτείνουμε σταθερό φορολογικό καθεστώς για 12 έτη σε όσους προχωρήσουν σε επιχειρήσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ». «Πρέπει να επιμείνουμε στην κατεύθυνση παραγωγής νέου πλούτου και της εργασίας, γιατί αν η λύση είναι οι απολύσεις, κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που δεν πάει καλά είναι οι νεοφιλελεύθερες εμμονές για απολύσεις που ποτέ δεν οδήγησαν σε θετικό αποτέλεσμα», επεσήμανε και συνέστησε απευθυνόμενος στην ΝΔ: «ας αφήσουμε στην άκρη τις εμμονές και ας δούμε τις πραγματικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια