Ακονίζουν μαχαίρια για μία άδεια

Όλο το παρασκήνιο για τις προθέσεις των επιχειρηματιών

291

Ενώ πλησιάζει η μέρα που θα ανακοινωθεί ο νέος διαγωνισμός για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, τα δεδομένα ως τώρα έχουν ως εξής: Το έχουμε ξαναγράψει εδώ στην «Α» ότι μέχρι τώρα σίγουροι για να διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια είναι παλαιοί παίκτες του τηλεοπτικού συστήματος.

Με όπλο την τηλεθέαση

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσει άδεια, καθώς πλέον το Σκάι βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της τηλεθέασης ειδικά με το ψυχαγωγικό του κομμάτι με την αγορά δικαιωμάτων διάσημων reality, αλλά διατηρώντας παράλληλα και ένα δυνατό δελτίο με την ανανεωμένη Σία Κοσιώνη.

Τα σχέδια Κυριακού

Επίσης, ένας παλαιός παίκτης που θα παίξει ρόλο στο νέο μιντιακό τοπίο είναι ο Θοδωρής Κυριακού, ο οποίος θέλει και εκείνος να διεκδικήσει μια άδεια καθώς το τηλεοπτικό προφίλ του καναλιού θέλει να ξαναζήσει τις ένδοξες στιγμές από το πλούσιο παρελθόν του.

Δυνατό δελτίο που θα κρατάει ισορροπίες ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα της εξουσίας, καθώς και ισχυρό ψυχαγωγικό τομέα με διάσημα reality επιβίωσης αλλά και δυνατά τηλεοπτικά σίριαλ. Το πρώτο το έχει επιτύχει με τον Νίκο Χατζηνικολάου, που κρατάει ισορροπία μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, και το δεύτερο το διατηρεί με το Nomads και άλλα δυνατά σίριαλ.

Ο «φιλοκυβερνητικός»

Τρίτος ισχυρός πόλος, και μάλιστα, όπως φαίνεται, φίλιος προς την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος θα διεκδικήσει και εκείνος τηλεοπτική άδεια. Από τη στιγμή που χάλασε το φλερτ με τους Τσέχους του ΟΠΑΠ είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να στηρίξει μόνος του την προσπάθεια για να τονωθεί με ρευστό το κανάλι της Κάντζας.

Ο δρόμος αυτός περνάει μέσα και από τις στενές σχέσεις που διατηρεί με υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου, παρόλο που πριν καιρό, και ειδικά με τον πρώτο διαγωνισμό των αδειών, είχε άρει τη στήριξή του.

Λέγεται ότι ενδεικτική του νέου φλερτ που υπάρχει μεταξύ του επιχειρηματία και της κυβέρνησης είναι ότι απότομα «κόπηκε» η σατιρική εκπομπή Ελληνοφρένεια, η οποία το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαιτέρως καυστική απέναντι στον πρωθυπουργό και τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης, κάτι που –υπονοούν τηλεοπτικοί κύκλοι– ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ιδιάζουσα περίπτωση

Από εκεί και πέρα, τέταρτος πόλος είναι ο Ελληνοπόντιος Ιβάν Σαββίδης που απέκτησε τις μετοχές του Έψιλον και θέλει πλέον να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα μίντια μετά και την επανεκκίνηση της εφημερίδας «Έθνος». Η περίπτωσή του είναι, όμως, ιδιάζουσα με πολλές παραμέτρους.

Πρώτα απ’ όλα έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα μια προθυμία του επιχειρηματία να ρίξει γέφυρες προς την αντιπολίτευση και ειδικά προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει αποσύρει κάποιες μηνύσεις, ενώ φέρεται να μιλάει με συγκεκριμένα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσπαθεί να διατηρήσει δίαυλο επικοινωνίας και με επιχειρηματίες με αντίθετα με αυτόν συμφέροντα.

Τέσσερεις παράμετροι

Τέσσερεις οι λόγοι της αλλαγής συμπεριφοράς από τον Ιβάν Σαββίδη. Πρώτον, είναι βέβαιο ότι ξέρει καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην εξουσία για πάντα, άρα θα πρέπει να αλλάξει στάση και να τα βρει με την αντιπολίτευση για να διαφυλάξει και τα συμφέροντα των επιχειρήσεών του στην Ελλάδα.

Δεύτερον, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει κατοχυρώσει το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς ο φάκελος που έχει παραδώσει έχει μελανά σημεία τόσο ως προς τη χρηματοδότηση όσο και ως προς τα άλλα μέρη της σύμπραξης που πλειοδότησε στον διαγωνισμό.

Τρίτον, του έχει επιβληθεί προσφάτως ένα πρόστιμο 38 εκατ. ευρώ για τη ΣΕΚΑΠ, το οποίο ναι μεν ήταν δικαστική απόφαση αλλά πλέον γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τον προστατέψει, και όταν ακόμα πήγε να του σβήσει πρόστιμο, η Βουλή αντέδρασε πολύ σθεναρά.

Ο τέταρτος λόγος που ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται να έχει ρίξει τους τόνους είναι ότι λόγω της ρευστότητας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο τηλεοπτικό τοπίο προσπαθεί να διατηρεί ένα επίπεδο συνεννόησης με τους άλλους μετόχους του Mega, Γιάννη Βαρδινογιάννη και Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το δίδυμο Βαρδινογιάννη-Μαρινάκη

Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι το δίδυμο Βαρδινογιάννη-Μαρινάκη, στην περίπτωση που δεν αδειοδοτηθεί το Mega και δεν λάβει υποψηφιότητα, θα κατέβουν με νέο σχήμα για τη διεκδίκηση μιας νέας άδειας. Λέγεται έντονα, μάλιστα, ότι το νέο σχήμα που πήρε φάκελο υποψηφιότητας από το ΕΣΡ, ανάμεσα στις δύο νεοεμφανιζόμενες εταιρείες Proteas Production Media και Mixta, ανήκει στους παραπάνω επιχειρηματίες. Πάντως, ο πρωταρχικός σχεδιασμός είναι να γίνει αποδεκτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει στις τράπεζες από κοινού οι επιχειρηματίες προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Mega και να κατέβει στον διαγωνισμό σαν Mega.

Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό είναι να δοθεί, πρώτον, το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αποδεχθούν το σχέδιο βιωσιμότητας του καναλιού, και στη συνέχεια να απαντήσουν γραπτώς στους μετόχους. Και, δεύτερον, το ΕΣΡ να δεχθεί ότι η νέα εταιρεία των Βαρδινογιάννη-Μαρινάκη είναι συνέχεια της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. Πάντως, το STAR σαν όμιλος έλαβε φάκελο υποψηφιότητας και ενδεχομένως να μπει και εκείνο αυτόνομα, ανάλογα με τις συγκυρίες, στον νέο διαγωνισμό.

Ο Βρυώνης, ο Μάρης, ο Φιλιππόπουλος και ο όμιλος Κουρή

Eπίσης, μία τηλεοπτική άδεια φαίνεται να διεκδικεί και ο Φίλιππος Βρύωνης, ο οποίος έχει λάβει ζεστό χρήμα από τον Ιβάν Σαββίδη μετά και την πώληση του Έψιλον, και αφού υπάρχει χώρος για νέους διεκδικητές θέλει να ξαναπαίξει ρόλο.

Όπως ρόλο θέλει να παίξει, ανεξάρτητα από τον Ιβάν Σαββίδη, ο Δημήτρης Μάρης της 24Media, που βλέπει και εκείνος ότι υπάρχει χώρος, και το τίμημα για τηλεοπτική άδεια είναι σχετικά μικρό. Επίσης, έχει γραφτεί και τονιστεί ότι άδεια τηλεοπτική πανελλαδικής εμβέλειας θέλει να πάρει και ο όμιλος Κουρή. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι πίσω από την κίνηση Κουρή κρύβονται τα συμφέροντα του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που θέλει να παίξει ξανά ρόλο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τέλος, κατά πληροφορίες, στο «παιχνίδι» προτίθεται να μπει και ο γνωστός εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, ο οποίος ζήτησε σχετικό φάκελο.

Καχυποψία

Πάντως, ο υγιής ανταγωνισμός φοβάται ότι οι παραπάνω ενδεχομένως να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό προκειμένου να ανεβάσουν το συνολικό τίμημα των αδειών και έτσι να προσφέρουν υπηρεσία προς την κυβέρνηση, η οποία θα ήθελε για το προφίλ της να αυξήσει το ποσό των αδειών.

Γιαυτό και οι περισσότεροι βλέπουν καχύποπτα τις κινήσεις «περιφερειακών» παικτών του μιντιακού τοπίου, παρόλο που βάσει χαμηλού τιμήματος και ανοικτών θέσεων είναι ελκυστική η λήψη μιας άδειας. Μιλάμε, άλλωστε, για τίμημα περίπου 35 εκατ. ευρώ μοιρασμένο σε δόσεις των 3,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για 10 χρόνια και σημαντικές εκπτώσεις στον φόρο για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια