Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση

437

Τρία με τέσσερα μέτρα θα πρέπει να κλείνει κάθε ημέρα η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στη λίστα που έχουν στείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση, με τις υποχρεώσεις από το μνημόνιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, υπάρχουν 93 δράσεις και υποδράσεις, γράφει η «Καθημερινή». Και με τους δανειστές να επιστρέφουν στις 13 Νοεμβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διαμορφώσει τις προτάσεις του για τα «αγκάθια».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, με την Κομισιόν να διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό της τάξεως 0,05%-0,25%, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι πλήρως χρηματοδοτημένο λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων και έχει στείλει στους δανειστές τα στοιχεία. Για το 2018 το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι υπάρχει κενό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και για τους τρόπους κάλυψής του εξετάζεται η περικοπή των δαπανών του υπουργείου Άμυνας και η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων στο πλαίσιο των προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι συλλογικές συμβάσεις, με το υπουργείο Εργασίας να επιδιώκει την επαναφορά της δυναμικής των κλαδικών συμβάσεων και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και τους δανειστές να ζητούν διατήρηση ισχυρών επιχειρησιακών συμβάσεων και του ορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος και χωρίς προσαυξήσεις.

Τέλος, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να συμφωνηθεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του υπερταμείου και να οριστεί το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και να εφαρμοστεί έγκαιρα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, με την έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλων για αυτόν τον σκοπό.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια