Έτσι λειτουργούσε το σύστημα

503

Η υπόθεση Μαρινόπουλου είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα για να αντιληφθεί κανείς πώς δούλευε το σύστημα στην Ελλάδα, όχι με τη θετική αλλά με την αρνητική του πλευρά.

Εταιρείες που μεγάλωσαν μέσα σε εποχές ευμάρειας, οι επιχειρηματίες έβγαζαν τα κέρδη τους στο εξωτερικό, λειτουργούσαν με δανεικά και με την κρίση «έσκασαν». Οι ιδιοκτήτες έκαναν χλιδάτη ζωή στις βίλες που διατηρούν στο εξωτερικό και πίσω η αγορά να προσπαθεί με επιβιώσει από τα «κανόνια». Υπήρχαν, μάλιστα, και ιδιαίτερες σχέσεις με τράπεζες και τραπεζίτες, με δάνεια ακόμα και της τελευταίας στιγμής, που όπως έδειξε η ιστορία… κοκκίνισαν.

Όπως έχουμε γράψει ξανά στην «Α», οι τράπεζες που τραβούν πλέον αναγκαστικά το χαλί από τα πόδια των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων προσπαθούν να πάρουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν τη χασούρα. Και στην περίπτωση του Μαρινόπουλου, λοιπόν, οι τράπεζες λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο: δεν τους ενδιαφέρει αν ο όμιλος αποσχίστηκε κάποια στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν ή σε ποια μέλη της οικογένειας μοιράστηκαν οι επιχειρήσεις. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ότι την περίοδο που οι επιχειρήσεις έπαιρναν τα υπέρογκα δάνεια, στον όμιλο υπήρχαν και άλλες εταιρείες πέραν των super market. Υπήρχε, για παράδειγμα, και η φαρμακευτική FAMAR (που την κοστολογούν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ), αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αυτά, λοιπόν, οι τράπεζες θέλουν να εκποιηθούν παρά τις αντιρρήσεις της Μαρινόπουλος.

Το ποιος θα κερδίσει στο τέλος, το φαντάζεστε. Το κανόνι φαίνεται μεγάλο για να μπορεί να καλυφθεί χωρίς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Μαρινόπουλου

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια