Έσπασαν ταμεία τα ιστορικά αντικείμενα του Four Seasons

Της Ειρήνης Πιτσόλη

347
Το δωμάτιο στο οποίο διεξήχθη η δημοπρασία

Δεκάδες αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν την ιστορία και τη χλιδή του φημισμένου εστιατορίου της Νέας Υόρκης βγήκαν στο σφυρί από τον οίκο Wright, σε δημοπρασία που διενεργήθηκε εντός του κτιρίου, κράτησε 15 ώρες και απέφερε 4.1 εκατ. δολ., από 1,3 εκατ. που προέβλεπαν οι εκτιμήσεις

  Το εστιατόριο Four Seasons στη Νέα Υόρκη δεν χρειάζεται συστάσεις. Από το 1959, στην 99 East 52nd Street, στο Midtown Manhattan, το εμβληματικό εστιατόριο αποτελεί σύμβολο της γεύσης, της κοσμικής ζωής, του μοντερνισμού και του πολιτισμού.

Ορόσημο όχι μόνο για τα μνημειώδη γεύματα, αλλά και για τις μνημειώδεις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στον χώρο του, τους διάσημους θαμώνες. Αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της ιστορίας της πόλης. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο μια δημοπρασία των ιστορικών αντικειμένων του να προσελκύσει εκατοντάδες πλειοδότες.

«Νιώθω σαν να κάνω μια ιεροτελεστία» είπε ο αρχιτέκτονας Lee F. Mindel, το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου, όταν στο δωμάτιο με την πισίνα του εστιατορίου ο οίκος δημοπρασιών Wright του Σικάγο άρχισε να χτυπάει το σφυράκι για δεκάδες αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν την ιστορία του πιο σημαντικού μέρους συνάντησης, μιας πόλης που «ποτέ δεν κοιμάται».

Σπουδαία έργα Τέχνης που κοσμούσαν τους τοίχους του, ακριβά σερβίτσια και μοναδικά έπιπλα προκάλεσαν φρενίτιδα στους αγοραστές

Η δημοπρασία κράτησε 15 ώρες και απέφερε το συνολικό ποσό των 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων, πολύ πάνω από το 1,3 εκατομμύριο, που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Δεν είναι μόνο η ιστορία του χώρου και των αντικειμένων που τράβηξαν το ενδιαφέρων των πλειοδοτών. Τα περισσότερα αντικείμενα φέρουν βαριές υπογραφές του design και της Τέχνης.

Το Four Seasons μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο ιστορικό κτίριο Seagram. Στις 16 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες του, η οικογένεια Bronfman και ο Julian Niccolini υποδέχθηκαν για τελευταία φορά τους πελάτες τους, αφού πριν από έναν χρόνο πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στο 280 της Park Avenue.

Το εστιατόριο σχεδιάστηκε από τους διάσημους αρχιτέκτονες του κτιρίου, Ludwig Miesvander Rohe και Philip Johnson, έχοντας παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο από την κατασκευή του. Το 1989 χαρακτηρίστηκε ορόσημο της Νέας Υόρκης. Τα σερβίτσια του και τα έπιπλα, σχεδιασμένα από τους L. Garth Huxtable και Ada Louise Huxtable, είναι μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (ΜoMA).

Τους τοίχους του Four Seasons κοσμούσαν κατά καιρούς σπουδαία έργα μοντέρνας τέχνης που οι ιδιοκτήτες νοίκιαζαν. Ανάμεσά τους το «Blue Poles» του Τζάκσον Πόλοκ, μια τοιχογραφία του James Rosenquist, έργα του Ronnie Landfield.

Στο εστιατόριο έχουν κατά καιρούς εκτεθεί έργα των Joan Mirο, Frank Stella, Robert Indiana και Richard Anuszkiewicz.

Το 1957 η Phyllis Lambert, κόρη του ιδιοκτήτη του εστιατορίου, αγόρασε τη μεγάλη κουρτίνα που σχεδιάστηκε από τον Πάμπλο Πικάσο για τα ρωσικά μπαλέτα Le Tricorne (1919), προκειμένου να την εγκαταστήσει στην είσοδο για το άνοιγμα του εστιατορίου, το 1959. Το 2014 η κουρτίνα απομακρύνθηκε και σήμερα βρίσκεται στο New York Historical Society.

Το 1958 ο ζωγράφος Μαρκ Ρόθκο προσελήφθη προκειμένου να ζωγραφίσει μια σειρά έργων για το εστιατόριο. Αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι… «that will ruin the appetite of every son-of-a-bitch who ever eats in that room». Η επιτηδευμένη ατμόσφαιρα του εστιατορίου του την έδινε στα νεύρα, και έτσι εγκατέλειψε το πρότζεκτ και κράτησε τα έργα για τον εαυτό του. Σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα στην Tate Gallery του Λονδίνου, στο Μουσείο Kawamura Memorial της Ιαπωνίας και στην Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον.

Στη μεγάλη δημοπρασία του Ιουλίου, top lot αναδείχθηκε το σήμα του Four Seasons, το οποίο σχεδιάστηκε από τον εικονογράφο Emil Antonucci και αναπαριστά ένα κουαρτέτο χάλκινων δέντρων στις διαφορετικές εποχές του έτους. Η εκτίμηση ήταν 5.000-7.000 δολάρια. Πουλήθηκε για 120.000 δολάρια.

Πολλές από τις παρτίδες που διατέθηκαν προς πώληση έφτασαν να πουληθούν στο τετραπλάσιο της τιμής εκτίμησής τους. Δύο καρέκλες «Barcelona», σχεδιασμένες από τον Ludwig Miesvander Rohe για το lobby του εστιατορίου, πουλήθηκαν για 21.250 δολάρια, με τιμή εκτίμησης 5.000-7.000.

Η φωτεινή επιγραφή για την είσοδο του Four Seasons, σχεδιασμένη από τον Emil Antonucci, πουλήθηκε για 20.000 δολάρια, με τιμή εκτίμησης 3.000-5.000.

Παρά την τεράστια επιτυχία της πώλησης, υπήρξαν και πολλοί επικριτές της δημοπρασίας που θεωρούν το Four Seasons ένα ολοκληρωμένο έργο αρχιτεκτονικής και design του μοντερνισμού που κατακερματίστηκε.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο έκλεισε και ένα νέο ετοιμάζεται να ανοίξει. Το νέο Four Seasons θα ανοίξει τις πόρτες του το 2017. Σχεδιάζεται από τον Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Isay Weinfeld.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια