Έξοδο από το πρόγραμμα σε δύο χρόνια προβλέπει για την Ελλάδα ο Regling

758

Αισιόδοξος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής, σε δύο χρόνια, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Klaus Regling θέτοντας ως προϋπόθεση εντούτοις την πιστή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην Korea Herald, σημείωσε πως η περίπτωση της Ελλάδας ήταν η δυσκολότερη.

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Klaus Regling σημείωσε τα εξής:

«Βρισκόμαστε εν μέσω του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς άλλες χώρες χρειάζονταν μόνο ένα πρόγραμμα και η εφαρμογή στην Ελλάδα διακόπηκε, κατά το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, όταν η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ανέλαβε την εξουσία.

Το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα οφείλεται σε έναν συνδυασμό από παράγοντες. Στη χώρα σημειώθηκε ο πιο σοβαρός εκτροχιασμός μεταξύ των πέντε χωρών (σ.σ. που ακολούθησαν πρόγραμμα, ήτοι εκτός της Ελλάδας, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος) – τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα και άλλα διαρθρωτικά προβλήματα – και χρειάστηκε να κάνει τις πιο δύσκολες προσαρμογές. Επίσης, η αδύναμη διακυβέρνηση της χώρας υστερούσε σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής (σ.σ. των μεταρρυθμίσεων).

Ωστόσο, από τον προηγούμενο Αύγουστο, έχουμε επανέλθει σε φάση συνεργασίας και εάν η Ελλάδα μείνει πιστή στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, είμαι αισιόδοξος πως θα εξέλθει επιτυχώς από το πρόγραμμα, σε περίπου δύο χρόνια».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια