Ένα ποιητικό ταξίδι στο όραμα – Στέλιος Γαβαλάς

Αναδρομική έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού και γλύπτη Στέλιου Γαβαλά στη Ρόδο

1215
Στέλιος Γαβαλάς

 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Ο καταξιωμένος εικαστικός δημιουργός και γλύπτης Στέλιος Γαβαλάς εγκαινιάζει την αναδρομική του έκθεση με τίτλο «Στη διάσταση του ονείρου» στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Ρόδου την 1η μέρα του Ιουλίου.

Ο ανήσυχος δημιουργός παρουσιάζει μια σειρά από έργα του που μας παραπέμπουν σε ονειρικές ουτοπίες με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.  Ξύλινα ξόανα εμπνευσμένα από ταξίδια του στην Αυστραλία, ανήσυχες και ήρεμες θάλασσες σε αποσκευές, σκάλες που οδηγούν στον ουρανό, στα σύννεφα, σε μια ανοιχτή πόρτα, στη σκέψη, στον στόχο ή σε μια ουτοπία.

Ο καλλιτέχνης προσεγγίζει αρχικά την ανθρώπινη επιθυμία, επιλέγοντας κυρίως τη σταθερότητα της σιδερένιας κατασκευής. Επιλέγει σιδερένιες σκάλες αντί της αστάθειας μιας σχοινένιας αιωρούμενης σκάλας, που καταλήγει αισιόδοξα στο «ζητούμενο».  Ένα ποιητικό ταξίδι στο όραμα για έναν κόσμο ονειρικό, ιδανικό, ουτοπικό!

Στα παρουσιαζόμενα έργα του ορισμένα λυρικά στοιχεία είναι υπερτονισμένα, εμπνευσμένα πιθανώς από αναμνήσεις της ζωής ή από στιγμές της παιδικής αθωότητας.

Συναντήσαμε τον Στέλιο λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του στη Ρόδο και μας μίλησε για τη δουλειά του.

 – Στέλιο, τι θα παρουσιάσεις στην έκθεσή σου με τίτλο «Στη διάσταση του ονείρου» στην παλαιά πόλη της Ρόδου;

–  Στο Μουσείο της Ρόδου θα εκθέσω έργα από τρεις διαφορετικές ενότητες που παραπέμπουν τον θεατή στο όνειρο. Θα παρουσιάσω την «ουτοπία». Μια ενότητα με ονειρική διάθεση, με σκάλες που ανεβαίνουν στον ουρανό.

Οι σκάλες είναι το μεταφορικό μέσο για την ταξιδιωτική μυθοπλασία και το σύννεφο ένας διαρκής μεταβαλλόμενος αχαρτογράφητος τόπος ονείρων. Θα συμπεριλάβω, επίσης, κάποια εκθέματα από την ενότητα «Ιπτάμενες πολιτείες». Αγαπώ ιδιαίτερα τα έργα αυτής της ενότητας γιατί αφήνουν ελεύθερο το μυαλό και τη φαντασία.

Ο θεατής έχει την αίσθηση ότι αυτές οι πολιτείες ίπτανται, καθώς πολύχρωμα μοντέλα πόλεων ταλαντεύονται στον χώρο, σαν μπαλόνια φουσκωμένα πάνω από φιάλες αερίου. Θα εκθέσω επίσης και μέρος της ενότητας που δουλεύω αυτόν τον καιρό και έχει σχέση με τη θάλασσα. Κάποια απ’ αυτά τα εκθέματα παρουσίασα πριν λίγο καιρό στη Γενεύη.

Φινιστρίνια, βάρκες, θάλασσα σε βαλίτσες και αποσκευές αποτελούν κάποια από τα εκθέματα. Η θάλασσα γενικά αποτελεί αγαπημένη μου θεματολογία.

– Στις δουλειές σου κάθε φορά παρουσιάζεις κάτι καινούργιο. Δοκιμάζεις κάποιο καινούργιο υλικό, κάποια νέα τεχνική. Στην τελευταία ενότητα, θα μας παρουσιάσεις κάτι πρωτοποριακό;

 

Στη δουλειά αυτή χρησιμοποιώ τις νέες τεχνολογίες. Είναι έργα διαδραστικά για τον θεατή, ο οποίος κοιτώντας ένα φιλιστρίνι και μέσα από αυτό την ανάγλυφη θάλασσα, έχει τη διάθεση να την αγγίξει.

– Τι αποτελεί πηγή έμπνευσής σου;

 

–  Έχω την τύχη να εργάζομαι στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού και να είμαι καθημερινά σε επαφή με τα έργα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της αρχαιότητας.

Αυτό μου δίνει έμπνευση, αλλά και ενισχύει την προσπάθεια να είναι το προσωπικό μου έργο όσο το δυνατόν πιο άρτιο και να έχει την αισθητική την αρμονία και την τελειότητα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής.

 

– Τα έργα σου αποπνέουν μια αισιόδοξη νότα στον θεατή. Είσαι αισιόδοξος άνθρωπος;

Είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και πάντα θέλω να κοιτάω ψηλά με διάθεση για ζωή. Με τα έργα μου προσπαθώ να αφήνω την ανθρώπινη επιθυμία να κινείται χωρίς περιορισμούς. Θα ήθελα αυτήν την εμμονή μου να τη μοιράζομαι με τον θεατή μου. Κοιτάω με δέος το άγνωστο, τα ύψη, το «πάρα πέρα», την εξέλιξη προς το θετικό και έτσι θα ήθελα να το εκλαμβάνουν οι θεατές των έργων μου και ειδικότερα όσοι επισκεφτούν την έκθεσή μου στο «μαγικό» νησί της Ρόδου, συνδεδεμένο τόσο με την αρχαία, τη μεσαιωνική όσο και τη σύγχρονη Τέχνη.

– Πιστεύεις ότι η δουλειά εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου;

Κοιτώντας τα έργα μου με κριτική ματιά, διαπιστώνω ότι με τον χρόνο ο τρόπος με τον οποίο «μεταφέρω» το μήνυμα στον θεατή βελτιώνεται. Χρησιμοποιώ καταλληλότερα υλικά και μεθόδους που με φέρνουν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

– Βλέπουμε παλιά πράγματα που με τη δουλειά σου τα μεταμορφώνεις. Παλιές τσάντες, βαλίτσες, βάρκες… θα πρέπει να αφιερώνεις αρκετό χρόνο σ’ αυτό. 

Πραγματικά αφιερώνω πολύ χρόνο ψάχνοντας να βρω το υλικό που θα με φέρει πιο κοντά στην αρχική μου ιδέα.

– Τι υλικά χρησιμοποιείς στα έργα σου;

Πάρα πολλά υλικά! Χρησιμοποιώ σίδερο, χαλκό, ξύλο, ρητίνες, χάλυβα κ.ά. Όταν συλλάβω μια ιδέα σκέφτομαι και κάνω έρευνα για το υλικό που μπορεί να αποδώσει πιο πιστά το σχέδιο. Η απόδοση είναι θέμα του καλλιτέχνη και το πώς χρησιμοποιεί την τεχνολογία και το δουλεύει. Το υλικό μπορείς, αν έχεις την γνώση, να το απογειώσεις.

– Τι πιστεύεις ότι είναι σημαντικό στις εκθέσεις;

Διακατέχομαι από εμμονές στη δουλειά μου. Κυρίως με ενδιαφέρει μια έκθεση να αποδίδεται όπως την έχω φανταστεί και οργανώσει στο μυαλό μου. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση να βλέπεις μετά από τόσο κόπο τα έργα σου τοποθετημένα και επιμελημένα σωστά.

– Ποιες εκθέσεις από αυτές που έχεις κάνει στο εξωτερικό ξεχωρίζεις;

Έχω παρουσιάσει τη δουλειά μου σε πολλές χώρες από Αυστραλία, Κορέα, Φλωρεντία, Μονακό, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόσφατα παρουσίασα τη δουλειά μου στη Γενεύη. Μοναδική εμπειρία, το συναίσθημα από την ανταπόκριση του κοινού ήταν μοναδικό.

************************************************************************

INFO

«Στη διάσταση του ονείρου»

Στέλιος Γαβαλάς

Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

Στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης (Παλαιό Συσσίτιο)

Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου, Σωκράτους 179

Διάρκεια έκθεσης: 1η Ιουλίου έως 31η Αυγούστου 2017 

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια