Έλεγχοι στις κατοικίες φορολογούμενων: Πώς και πότε

516

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,οι ελεγκτές της εφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους στις κατοικίες φορολογουμένων, παρουσία δικαστικού λειτουργού.

• Πλέον για τον έλεγχο θα απαιτείται η παρουσία δικαστικού λειτουργού ενώ μέχρι σήμερα οι εφοριακοί επιδείκνυαν απλώς την εισαγγελική εντολή με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ελέγχους σε κατοικίες.

• Η δεύτερη αλλαγή αφορά το θέμα της εξέτασης των ηλεκτρονικών αρχείων που αφορούν σε φορολογικά βιβλία και στοιχεία των φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει πως εάν τα βιβλία και τα στοιχεία τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή, η εφορία έχει δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε σχετιζόμενα αρχεία, όπου κι εαν βρίσκονται αυτά.  Την ίδια υποχρέωση έχουν και όσοι τρίτοι παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες προς τον φορολογούμενο, οι οποίες σχετίζονται με την αποθήκευση και επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων, εφόσον αυτό ζητηθεί από τη φορολογική διοίκηση.

• Τέλος, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η φορολογική αρχή έχει δικαίωμα να διενεργεί έλεγχο από το γραφείο της με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, δηλώσεις και λοιπά έγγραφα που υποβάλλει ο φορολογούμενος, καθώς και έγγραφα και πληροφορίες που έχει στην κατοχή της, ή με βάση τα βιβλία και λογιστικά αρχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο κατόπιν σχετικού εγγράφου της εφορίας.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια