Άγιον Όρος: Σε απόλυτη επικοινωνία με το βαθύτερο νόημα του Πάσχα

Του Βασίλη Τσεκούρα

2296

Για όσους θέλουν για μια φορά στη ζωή τους να ζήσουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία, να μυηθούν στο βαθύτερο νόημα των Παθών και της Ανάστασης και να ζήσουν την απόλυτη κατάνυξη, το  Άγιον  Όρος είναι ο καταλληλότερος προορισμός.

Η μοναστική πολιτεία, αποτελούμενη από 20 αιωνόβια μοναστήρια, με τα εξαρτήματά τους, τις σκήτες, τα κελιά, τα καθίσματα και τα ασκηταριά, άρχισε να θεμελιώνεται γύρω στο 800, με πρώτους ασκητές τον Πέτρο τον Αθωνίτη και τον  Άγιο Ευθύμιο τον νέο.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μοναχοί και προσκυνητές γονατίζουν μπροστά στον Εσταυρωμένο. Κατεβάζουν το νεκρό σώμα του Ιησού από τον σταυρό. Το πορφυρό πανί με το σώμα του μεταφέρεται από τους μοναχούς στο τραπέζι, που συμβολίζει τον  Άγιο Τάφο. Η ατμόσφαιρα είναι επιβλητική, καθώς το σκοτάδι μέσα στο Καθολικό σπάει μόνο από το λιγοστό φως των κεριών, που δημιουργούν μια εικόνα κατάνυξης.

Ο ήχος από το τάλαντο στην Αθωνική Πολιτεία, το  Άγιον  Όρος, καλεί μοναχούς και προσκυνητές στο Καθολικό για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Μετά το τέλος της ακολουθίας οι μοναχοί –σαν τους μαθητές του Χριστού– στολίζουν με λουλούδια τον Επιτάφιο. Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής επιστρέφουν στο Καθολικό και ψέλνουν τα εγκώμια της ημέρας γύρω από το νεκρό σώμα του Χριστού.

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως έρχεται το πρωί το Μεγάλου Σαββάτου. Οι ιερείς φορούν λευκά άμφια, καθώς ο λίθος από τον τάφο του Ιησού έχει κυλιστεί. Η λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως είναι χαρμόσυνη και ο ναός γεμίζει με βάγια και δάφνες που πετά ο ηγούμενος σε μοναχούς και προσκυνητές.

Το «Χριστός Ανέστη» ψέλνεται έξω από το Καθολικό υπό τους ήχους των ταλάντων που ηχούν χαρμόσυνα. Επιστρέφουν στο Καθολικό για να ολοκληρωθεί η λειτουργία.

Μετά την Ακολουθία της Αναστάσεως μοναχοί και προσκυνητές μετακινούνται την τράπεζα της μονής για το πρώτο μη νηστίσιμο γεύμα μετά από νηστεία 40 ημερών. Ψάρι, χόρτα, κρασί και κόκκινα αυγά βρίσκονται ήδη στα τραπέζια. Αμέσως μετά το πασχαλινό γεύμα οι μοναχοί και οι προσκυνητές επιστρέφουν στον ναό. Στο τέλος της πρωινής Λειτουργίας παίρνουν από τα χέρια του ηγούμενου ευλογία, ένα γλυκό και ένα κόκκινο αυγό.

Ομως, οι τελετουργίες του Πάσχα δεν τελειώνουν εδώ. Τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά από το Πρωτάτο, τον τρίκλιτο βασιλικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Καρυές, μια πολύωρη πασχαλινή λιτανεία. Με τις εικόνες στα χέρια οι μοναχοί από το Πρωτάτο μετακινούνται από κελί σε κελί, από σκήτη σε σκήτη και στις κοντινές Ιερές Μονές, όπου πραγματοποιούν σύντομες στάσεις.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, την περιφορά της εικόνας ακολουθούν μεγάλοι σταυροί, η ηγεσία της Αγιορείτικης πολιτείας, κοσμικοί, μοναχοί και εκατοντάδες προσκυνητές. Η περιφορά διαρκεί γύρω στις 5 ώρες και 30 λεπτά με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα.

Η λιτανεία περνάει από τα κονάκια και τα κελιά των μοναχών, οι οποίοι υποδέχονται την εικόνα με τιμές και παράλληλα προσφέρουν εδέσματα, τυρί και κρασί για να κεραστούν οι επισκέπτες του Αγίου  Όρους.

Αν επισκεφθείτε το  Άγιον  Όρος τις ημέρες του Πάσχα, σίγουρα θα σας μείνει η ανάμνηση μιας συγκλονιστικής εμπειρίας διά βίου. Δυστυχώς, αυτή η εμπειρία είναι εφικτή μόνο για τους άνδρες.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια